Néprajzi kiállítás az Agora MSH-ban

„Huszár, baba, szív … „ címmel nyílt kiállítás hétfőn délután Szombathelyen, az Agora Művelődési és Sportházban.

IMG_1213

A Néprajzi Hetek programsorozat keretében, A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum gyűjteményéből rendezték be a kiállítóteret.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMG_1245

Ugyan a tágas kiállítótereket amiket megszokhattunk korábban az Agora  Gyermekek házában, most nélkülözni kell a szervezőknek, itt is szép elrendezést kaptak a múlt emlékei, használati tárgyai.

IMG_1145

A látványos kiállítás megtekintésével, betekinthetünk a mézeskalács, és gyertyakészítés  műhelyeibe. Láthatjuk a használati kellékeket, segédeszközöket, öntő, és nyomó mintákat. Sok sok elkészített mézeskalács figurát, és korabeli képeket.

IMG_1178

A kiállítást, érdekes történetekkel, látványos illusztrációkkal Dr. Horváth Sándor néprajzkutató nyitotta meg. A programot,  a Gencsapátiból érkező  Kökörcsin Együttes műsora színesítette.

IMG_1220

A megnyitóra érkező iskolás gyerekek, tágra nyílt szemekkel nézték a meleg vízből kiemelt gyertya formálását, és a lámpákat helyettesítő világítási forma bemutatását. Majd a kiállított mézeskalács árusító pavilont is megszemlélték közelebbről.

IMG_1259

Itt aztán kiderült, hogy számukra is tartogat ez az asztal finomságokat. A friss mézes puszi, dió darabokkal a tetején, nagyon ízlett mindenkinek. Hozzá korabeli itókát is megkóstolhattak, ami mézből, cukorból, és vízből készült, csillagánizs, és citrom hozzáadásával. A frissítő ital neve Márc.

IMG_1237

A Néprajzi hetek programsorozathoz kézműves foglalkozások is kapcsolódnak óvodás, és iskolás csoportok számára. Itt lesz majd lehetőség ütőfás mézesbáb sütésre, piros vásári mézeskalács díszítésre, méhviaszfigura öntésre, és mártott gyertya készítésre.

IMG_1167

A tárlat ingyenesen tekinthető meg, 2016. március 19-ig.