Iskola a határon – más szemszögből, beszélgetés Dr.Széll Kálmánnal

Izgalmas előadást hallhatott aki a csütörtök délutánt, a Savaria Múzeumban töltötte, és részt vett a Vasi Múzeumbarát Egylet, Családtörténetek sorozat előadásán.

IMG_1288

Ezúttal Dr. Széll Kálmán orvos professzorral beszélgetett Tanai Ibolya. Iskola a határon – más szemszögből. A professzor úr gyermekkoráról, annak is
a Kőszegen, a Hunyadi Mátyás Honvéd katonai alreálban, és Nagyváradon, a Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapródiskolában töltött időszakáról, hitről, engedelmességről, hazaszeretetről érkeztek a kérdések.

IMG_1289

És mint ha csak tegnap lett volna, kitűnő pontossággal jöttek a válaszok. Megemlítve név szerint az érintett növendéktársakat. Az iskola, a ruházat, az oktatások, nevelés, és a napirend részletes leírásával. Sok érdekes megtörtént sztori mellett, a korszak, és az akkor használatos eszközök, felszerelések különös szóhasználatait is hallhattuk.

IMG_1287

Határozottan szigorú, katonás, nevelő, és tanító szándékú intézményekről szóltak a történetek, ahol visszaszólásnak, feltűnő viselkedésnek helye nem volt. Ahol elképesztően nagy volt az összetartás, és csupán jó szándékból, és odafigyelésből, mindenkinek a haza írt, és az otthonról érkező leveleit cenzúrázták. Sok berögződött szokás a mai napig visszaköszön életébe, az egykori diák évekből.

IMG_1292

A beszélgetést vetített képek színesítették, valamint a beszélgetés egyes részeihez igazodva, Tóth Róbert részleteket olvasott fel, Ottlik Géza 1959-ben megjelent, Iskola a határon című művéből. A háborús időszakról, az országhatár kényszerű átlépéséről, és a fogság időszakáról elcsukló hangon beszélt a hazaszeretetről híres, elismert professzor. A beszélgetés annyira élményszerű volt, hogy észrevétlenül röppent el a másfél óra.

IMG_1290

Láthatóan akár napokig is tudott volna élményeiről mesélni a Szombathelyi születésű Széll Kálmán, akinek munkássága, elismerései szinte felsorolhatatlanok. Végül egy gondolat életrajzából: „ Azok az emberek a példaképei, akik a családjukon kívül a közt szolgálták, szűkebb környezetük és a haza haladását előmozdították. Ezeknek kívánt emléket állítani a Fehérköpenyes óriások című könyvével. Ars poétikája: az orvosi hivatás etikus művelése, s a szűkebb és tágabb közösség szolgálata, az Isten-, haza-, család- és emberszeretet gyakorlása.

IMG_1299

A képekre kattintva további fotók láthatók.