5. Textilművészeti Triennálé Szombathelyen

Pénteken kora délután, 14 órakor Szuppán Irén falikárpit kiállításával hangolódhattak az érdeklődők egy hatalmas Textiltriennáléra.

IMG_1545
Szuppán Irén falikárpit kiállítása. A kiállításon készült fotók a képre kattintva láthatók.

A Szombathelyi Képtárban ugyanis 2015. június 26-án kettő kiállítás megnyitójára is sor került. Az Ikat falikárpit, és falikép alkotások a földszinten kerültek bemutatásra, míg az idei év egyik legnagyobb tárlata az 5. Textilművészeti Triennálé az emeleti kiállítótérben nyújt feledhetetlen látnivalókat, és élményt.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMG_1504
Amikor 1968-ban megrendezték az Ernst Múzeumban a Textil Falikép 68 című kiállítást, felhagyva a mamut össz-iparművészetet felsorakoztató tárlatokkal, még senki sem volt képes megjósolni a nagy sikert. Frank János művészettörténész, aki jelen volt, amikor a falakra kerültek az akkori művek, érezte, hogy most egy nagyon fontos fordulóponthoz érkezett a textilművészet, ezen belül a textil falikép, a faliszőnyeg, amely az utóbbi időben vált népszerűvé. Azóta 1970-től 2000-ig textilbiennálék keretén belül tudtak bemutatkozni a művészek Szombathelyen, 2003-tól pedig a textiltriennálék vették át a stafétabotot. Most 2015-öt írunk, s már negyvenöt éve rendületlenül a művészet színpadán van a modern textiles szakma.

IMG_1712

Az elmúlt 45 év alatt öt féle kategóriában vehettek részt a művészek a kiállításokon. Az első és alapvető a kiindulási kategória a Fal-és Tértextil lett, amit aztán az alkalmazott textil, a minitextil, valamint a zászló és a szalag követett.

IMG_1727

A Szombathelyi Képtártan megrendezett 5. Texitiltriennále az „Imago”címet kapta, ahol a selyem, mint nyersanyag kiemelt helyen szerepel. A kiírásnak megfelelően sok érdekes és színvonalas munka született, melyből a zsűri döntése alapján 18 országból 168 alkotó 202 művel mutatkozhat most be.

IMG_1708

A megnyitóra, 15 órára szinte megtelt a kiállítóterem alkotókkal, művészekkel, művészetkedvelő érdeklődőkkel.

IMG_1671

Természetesen a város, és a múzeumok vezetői is eljöttek, hogy megosszák gondolataikat a tárlattal, és a művészeti ággal kapcsolatban. Cebula Anna a képtár igazgatója büszke arra, hogy immár huszonegy éve részese, a negyvenöt éves gyűjtemény sorsát alakítók táborának. Elmondta hogy büszkék lehetünk arra, hogy a kezdeti egy a Fal-és tértextil kategória mellé az évek során további kategóriák sorakoztak fel, mint 1971-ben az iparitextilbiennálé, mely mára Textildesigne néven ismert, a minitextil kiállítás, mely 1976-tól nemzetközivé lett kiszélesítve, és a szakma frissességét bizonyító továbbiak 1998-ban a zászló majd utána a szalag.

IMG_1611

Így mára már fantasztikus, modern művek születtek komoly mondanivalókkal.
Körbenézve a Képtár impozáns tereit szín, forma és technika sokféleség fogad minket. Nehéz lenne beszélni egységes stílusról, hiszen ahány alkotó van annyiféle képen fejezi ki önmagát, sőt még az egyén sem mindig ugyan azzal a nyelvezettel dolgozik egész életén át.

IMG_1657
Nem akármilyen teljesítmény ez a kiállítás sem a művészektől sem a rendezőktől, ezért javaslom alaposan nézzenek körül, odafigyelve minden apró részletre, hiszen főleg a minitextil alkotások nagyon aprólékosak. A látványos lenyűgöző kiállítás a Szombathelyi Képtárban 2015 október 29-ig látható.

A képekre kattintva további fotók láthatók.