„Az ember szinte lázba jön” beszélgetés Pável Judittal

Teljesen megtelt Szombathelyen Savaria Múzeum előadóterme, 2015. február 25-én a Vasi Múzeumbarát Egylet összejövetelén, amelyen ezúttal a dr. Simonné Pável Judit volt a meghívott vendég.

IMG_7933„Az ember szinte lázba jön.” címmel invitáltak vendégeket, ismerősöket vetített képes beszélgetésre, múltról, múzeumról, közösségről. A jó hangulatú társalgást M. Kozár Mária néprajzkutató, és Tóth Kálmán egyesületi titkár vezette.
A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMG_7918A beszélgetést, amelyen sok sok érdekességet megtudhattunk Jutka néni gyermekkoráról, édesapjáról Pável Ágostonról, családjáról, írásairól, kiadványairól, mai napig aktív gyűjtő, és közösségi munkájáról.  A jó kedélyű, kedves, mindenki fele nyitott, mosolygós hölgy felidézte gyermekkorát. Amikor iskolába kezdett járni, reggelente édesapja versikékkel, népdalokkal próbálta felébreszteni, és elterelni figyelmét a nyűgösködésről. Nagyon figyelt arra is, hogy lánya szépen beszéljen, soha ne használjon idegen szavakat.  Szeretettel beszélt édesapja baráti társaságáról is, akik sokszor vendégeskedtek házukban.

IMG_7938De megfordult náluk többek között Tamási Áron, Illyés Gyula, Dsida Jenő és Nyírő József is, Weöres Sándor és Gazdag Erzsi pedig szinte családtagnak számított. Pável Ágoston Szombathely szellemi életének meghatározó alakja volt a 20. század első felében. Évtizedeken át tanított, nyelvész, író, műfordító, néprajzkutató és költő volt. Éveken át vezette a könyvtárat, az ő nevéhez fűződik a Vasi Szemle című folyóirat megjelentetése. Édesapja tevékenységét érdekes családi fotók alapján idézte fel Jutka néni.

IMG_7975Gazdag Erzsi egyszer azt mondta neki, hogy az alma nem esett messze a fájától: jó írói vénával rendelkezik ő is, mint édesapja. A tanítás mellett helytörténeti kutatásokat is végzett, megírta a Savaria Múzeum történetét. Az évek során sokat tett édesapja emlékének ápolásáért.
Az este a nagy találkozások ideje is volt. Rég nem látott barátok, tanítványok is eljöttek. 50 évvel ezelőtti tanítványa, akinek ének-zenét tanított boldogan nyugtázta, hogy egykori tanára azonnal felismerte.

IMG_7991

A rendezvény jó alkalom volt arra is hogy Jutka nénit 90. születésnapja alkalmából felköszöntsék barátai.

IMG_7973A képekre kattintva további fotók láthatók.