30 éves a Szombathelyi Képtár, kettő kiállítással ünnepeltek

1985 február 20-én egy igazán különlegesnek mondható, egyáltalán nem hétköznapi kinézetű épület és benne egy hatalmas képtár átadó ünnepségére került sor Szombathelyen.

képtár

Az építkezés elkezdésekor is, de leginkább a már kiemelkedő építmény láttán nagy volt a kíváncsiskodás, vajon mi lesz itt. És persze miután kiderült, hogy egy képtár fogja hamarosan megnyitni kapuit felmerültek olyan kérdések is hogy kinek és minek kellett ez.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Végül a Szombathelyi Képtár elkészült, ünnepélyes keretek közt átadták, és még ma is közvetíti a kultúrát a művészet szépségeit, a művészek alkotásait mondandóját. És bizony 2015 február 20-án pénteken éppen 30 éves volt az intézmény, amiben erre az alkalomra kettő kiállítást is megnyitottak az érdeklődők előtt.

Képtár 30 év (13)
Az első a „30 év nagy idő!?” fotódokumentum kiállítás a képtár archívumából szemezget. 1985. február 20-án ünnepélyes keretek közt átadásra került képtár, ettől a naptól kezdve minden dokumentum, fotó, újságcikk archiválásra került. Ebből az óriási anyagból egy olyan válogatás került bemutatásra a fotódokumentációnkból, amelyek a kiállítás megnyitókat eleveníti fel. Ezt az érdekes elrendezésű kiállítást, ami a pincétől az emeletig a lépcsőzet mellet fut végig, a kezdetektől napjainkig, 2015. május 10-ig nézegethetik az érdeklődők. Bizonyára sokan felfedezik önmagukat a képeken, egy akár 30 évvel ezelőtti korban. A 8000 négyzetméteres képtárat anno Dr. Gonda György adta át a nagyközönségnek. A 30 év alatt több mint ötszáz kiállítás volt a 2000 négyzetméternyi kiállítótérben. Az ország legnagyobb textilgyűjteménye is itt található. A születésnapi ünnepségre és a megnyitóra nagyon sokan eljöttek. A képtár igazgatója Cebula Anna elismerő oklevelet vehetett át.

Képtár 30 év (09)

Ezt követően pohárköszöntőre invitálták a vendégeket. Ezt láthatóan többen is félreértelmezték, ugyanis az ezt követő, emeleten berendezett kiállítás megnyitója utáni állófogadásra gyönyörűen megterített asztalt is azonnal megrohanták, és gyakorlatilag a rendezvény végére totálisan eltüntették tartalmát. Az utolsó pogácsáig minden elfogyott mire a gobelin kiállítás vendégei, és az alkotók leértek.

Gobelin 100 év (25)

A második „ A magyar gobelin 100 éve” című kiállítás. A kiállítás anyaga a magyar kárpitművészet 100 évén ível át 100 gobelint sorakoztatva fel.

Gobelin 100 év (16)

A tárlat – a műfajt megújítójától – Ferenczy Noémi gobelinjeitől indítja ezt műfajtörténeti kis sétát, kitérve Domanovszky Endre, Plesznivy Károly és Pekáry István munkásságára egészen a napjainkba készült alkotásokig. Láthatók ezen felül, olyan különlegességek is, mint a Millecentenáriumra 1996-ban készült „Himnusz” sorozat, mely több múzeum tulajdonában van és itt most újra együtt látható. A Keresztény Múzeum jóvoltából pedig a Millénium alkalmából készített „Szt. István és műve” címet viselő kárpit is megtekinthető, mely jelenleg Magyarország legnagyobb, közel 20 m2 gobelinje.

Gobelin 100 év (18)

A megnyitó ünnepség itt kissé hosszúra nyúlt, és nagyon szakmai oldalról mutatta be az alkotásokat. De ettől eltekintve valóban elmondhatjuk, egy valóságos csoda tárult elénk a kettő hatalmas teremben. Monumentális gobelin alkotásokat láthattunk. Ez a tárlat 2015. április 19-ig látható.

A képekre kattintva további fotók láthatók.