14. Miért szép ?, a 94 éves Káldy Lajos festőművésszel

Tizennégy élettörténet, tizennégy kisfilm egy fiatal alkotó csapattól. Szombathelyen a Weöres Sándor színház ad helyet évek óta a „Miért szép” című, képzőművészetet, irodalmat, zenét, és egy valamilyen szempontból különleges személyiség életútját bemutató kisfilm bemutatását ötvöző programnak.

IMG_6125

Ezúttal még egy kicsit ennél is többről volt szó, hiszen a 14. alkalom, ami alapjában az akvarell festészetről szólt, és Káldy Lajos festőművészt szólította meg, egy kiállításmegnyitóval kezdődött, és Lajos bácsi születésnapi köszöntésével ért véget.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMG_6091

A művész aki 94 évesen is aktívan járja, kutatja a természetet, újabb és újabb érdekes témák után kutatva.
A kiállítást, ami május 18-ig látható a színház földszintjén, Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója nyitotta meg. A sok régi kedves ismerős mellett, a város polgármestere is tiszteletét tette a rendezvényen.

IMG_6136
Az est további részében Oroszy Csaba beszélget a meghívott művésszel képzőművészeti pályáról, irányzatokról, műhelytitkokról. Jordán Tamás személyes irodalmi élményeit osztotta meg a hallgatósággal, amihez dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész is hozzászólt, míg Mérei Tamás csellóművész a zeneirodalom gyöngyszemeiből válogatott zenei élményekkel színesítette a beszélgetést. A már megszokott filmvetítés sem maradt el, amin a stáb (Dömötör Katalin, Kaczmarski Ágnes, Oroszy Csaba) különleges látásmóddal, és néhány komikus jelenettel színesítve tálalta egy akvarell kép születésének pillanatait.

IMG_6176

Ebből többek közt megtudhattuk a hosszú élet, az akvarell festészet, és az ecset mértének titkait. Az est fénypontja pedig a tűzijátékkal díszített „festménytorta” volt, amivel a művészt 94.születésnapja alkalmából köszöntötték fel barátai.

IMG_6169

A képekre kattintva további fotók láthatók a rendezvényről.