A Szputnyik tovább repül, elhagyja Szombathelyt

 Egy korszak véget ér Szombathely exkluzív kereskedelmi életében. Hamarosan búcsúzik vásárlóitól több korszak divat, és stílusirányzatát ötvöző kis üzlet, a Kossuth Lajos utcában.

Szputnyikshop 3

Mondhatnám úgy is, hogy a Szputnyik április végén elrepül városunkból. De mivel nevét nem az első űreszközről kapta, így nem lenne ez helyén való.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMG_4090

A Szputnyik shop a régi és az új, a romantikus vintage, és a provokatív modern stílusok kombinálásából született divatfogalom.

IMG_4024
Egy hely, ahol akár az 1920-as évek, vagy a 30-as, 40-es évek eleganciájából, a későbbi évtizedek pin-up, hippi, pop vagy disco életérzéséhez tartozó kellékekből, vagy épp a 80-as évek formabontó stílusát képviselő, legegyedibb ruházati darabokból válogathat, akit beszippant a hangulat.

IMG_4077
Az extravagáns ruhák, egyedi feliratos pólók, szegecses blézerek, kabátok, bulis napszemüvegek, a legtrendibb táskák, ékszerek, és órák, divatos jelvények, kitűzők, elegáns kalapok, eredeti western csizmák, acélbetétes bakancsok, tornacipők, és egyéb kiegészítők sorakoznak itt, várva, hogy valakiből külön egyéniséget hozzanak ki.

IMG_4027

A kis üzletet javarészt fiatalok látogatják, hogy megtalálják a személyiségükhöz leginkább passzoló darabokat, amivel egyedibb stílust képviselhetnek a nagyvilágban.

Szputnyikshop 4

Persze megfordultak itt ismert zenészek, színészek, divattervezők is. Járt itt többek között Nagy Feró, Keresztes Ildikó, vagy példáúl az Ocho Macho zenekar néhány tagja, fotózáshoz vásárolt formabontó kellékeket, ruhákat.

IMG_4103
Az egy személyes „kincseskamra” nem csupán mint eladótér funkcionált az elmúlt négy évben, hanem egyfajta közösségi tér is volt. A közvetlen szinte mindig mosolygós eladó hölgynek mindenkihez volt néhány segítő, kedves szava, ezért sokan, ha csak körbenézni is, de szívesen beugrottak hozzá, és kicsit elbeszélgettek vele, divatról, zenékről, stílusokról, vagy épp az élet dolgairól.

IMG_4161

Igazi jó barátságok is köttettek itt, és sokszor a stílus kedvelői itt futottak össze.
Nos április végétől sajnos ez a kis retro, hippi világ eltűnik Szombathelyről, tulajdonosai a fővárosba költöztetik, nagyobb érdeklődés reményében. Aki még szeretne bevásárolni a különlegességekből, és egy kicsit csevegni az eladó hölggyel, jó ha útba ejti a boltot, hiszen hamarosan hűlt helyét találja csupán.

IMG_4023

Tudom persze, hogy üzletek nyitnak, zárnak, és tucatnyi egyforma divatüzlet létezik. Így szinte észre sem vehető, mikor egy egy eltűnik. De ehhez még hasonló sem működött a környéken, így szerintem sokaknak nagyon fog hiányozni.

P1010065

Több korszak stílusirányzatát képviselő kis sziget tűnik most el városunkból, ahol minden egyes eladott ruha, vagy kellék, egy kis különlegesség, egyedi, és látszik, hogy valóban története van. Akárhogy is, az igazi stílus soha nem megy ki a divatból.

A képekre kattintva további fotók láthatók.