Bildein dupla élménnyel vár

A Picture On Festival már 2000 óta a burgenlandi Bildein (Beled) egyik fő nyári rendezvénye, egy nagyon kellemes rock fesztivál, egy több mint kellemes környezetben, magyaroknak is elérhető közelségben, és elérhető árakon.

DSCF0056

Néhány hét, és sok fiatal zarándokol a kis faluba. Köztük olyanok is szép számmal, akik még nem is éltek akkor, mikor e település határában kő kemény határvédelem volt kiépítve, vasfüggöny néven.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

DSCF0047

Főleg nekik ajánlom figyelmükbe,( hogy némi kép alakuljon ki bennük erről a korszakról) az itt kialakított Határélmény parkot. Persze bármely korosztály számára különleges élményt nyújthat végigjárva a „kiállítás” állomásait, melyek közt találhatók kiépített lövészárkok, bunker, harckocsi, műszaki zár, határőrtorony, leshelyek, úszó hidak.

DSCF0036

Természetesen mindenből csak kicsi részletek találhatók itt, kb. 500 m távolságban szétszórva. Az egyes helyszíneken tájékoztató táblák korabeli fotókkal, és fontos információs anyaggal, ami magyarul is olvasható.

DSCF0011

A parkot azért alakították ki, hogy akik nem éltek a vasfüggöny korszakában, legalább valami benyomást szerezzenek, hogy mind a két oldalon milyen volt, határőrnek vagy menekültnek lenni. A magyar oldalon nyilván a disszidálás megakadályozás volt a cél, az osztrák oldalon pedig az, hogy minél hamarabb összegyűjtsék őket, hogy ne bolyongjanak tovább céltalanul.

DSCF0077

Egyszóval akik a fesztiválra látogatnak, vagy bár mikor a környéken járnak, javaslom szakítsanak egy rövid időt ennek megtekintésére is.

A képekre kattintva további fotók láthatók.