Múzeumok nyári éjszakája

A múlt hétvégén vette kezdetét a nagy népszerűségnek örvendő múzeumok nyári éjszakái rendezvénysorozat. Az első helyszín a Vasi Skanzen  volt, ahol a Szentivánéji vigasságokhoz kapcsolódóan voltak programok. Második hétvégén kicsit nagyobb helyszíni választékkal, folytatódott az éjszakai kultúrálódás.

IMG_2145

A Savaria Múzeum,  Smidt Múzeum,  Romkert, Vas megyei Levéltár, és a Törvényszék között zarándokolt sok sok ember egészen éjfélig.

A képekre kattintva további fotók láthatók, a múzeumok nyári éjszakájáról. Minden helyszín fotói külön galériában találhatók.

IMG_2288

Igazán változatosan tölthette az estét aki ezt a programot választotta. A múzeumok teljesen megnyíltak látogatóik előtt, olyan helyekre is beengedték az érdeklődőket ahová hétköznapokon nem. A Savaria Múzeumban zenés műsorral indult a kultúr túra a Konzi Big Band prezentálásával.

IMG_2149

E mellé gyerekeknek kis emlékek gyártása, ügyességi játékokkal párosítva. A külső helyszínt látványában feldobta egy rögtönzött tengerparti kemping látványa, kisebb nagyobb sátrakkal, retro  VW T2 mikrobuszokkal nyugággyal.

IMG_2144

Ehhez kapcsolódóan  ezen az estén nyílt az új Adria kiállítás is, „Mi is nyaraltunk az Adrián! „címmel.Igazi korabeli eszközökkel, tárgyakkal, emlékekkel, képekkel, hanglemezekkel.

IMG_2217

Felsorolni is nehéz lenne mennyi minden tartozott az akkori időszak kelléktárába, ezért ezeket a múzeumba betérve érdemes lesz megtekinteni a későbbiekben. További e témájú tárlat megtekintésére, és előadások meghallgatására is volt lehetőség az éjszaka során. A kicsiket interaktív játékok szórakoztatták.

IMG_2249

Hasonlóan nagy érdeklődés volt a Smidt múzeumban is. Mindjárt a bejáratnál parkoló villamossal kezdhették a bejárást az érkezők.

IMG_2303

Az ott kiállított fotók a közlekedés e típusát mutatták be városunkban. Míg a felnőttek nézelődtek, a gyerekek már aktív villamos vezetőként töltötték az időt. Ezt követte a kreatív munka kint és bent egyaránt. Ebben a szülők is aktívak voltak. Adriához kapcsolódott itt is a kis apróságok gyártása, hajtogatása,  ragasztása, festése.

IMG_2301

Ezek után már csak az épp aktuális kiállítások megtekintése volt hátra. Ezt egyénileg, illetve tárlatvezetéssel is megtehették a vendégek.

IMG_2342

Aki még itt sem fáradt el, és a kíváncsiság tovább vitte, innen akár a Levéltárba, és az egykori vármegyei börtönbe is ellátogathatott, a hűvös, sötét börtöncellák mélyét is megnézhette.

IMG_2368

Ellenkező irányba pedig a Romkertben nézelődhetett, vagy az idén újdonságként a programok közé bekapcsolódott, Szombathelyi Törvényszék épületébe térhetett be.

IMG_2454

El kell mondjam hogy a börtöncellák hihetetlen érdekesnek bizonyultak, hatalmas sorok várakoztak egy egy tárlatvezetésre. De hasonlóan lelkesen vonultak be az emberek a bírósági büntető tárgyalásra is.Persze addig érdekes ez is csak, amíg nem egy saját ügy miatt kell menni. Minden esetre az idén 125 éves épület, folyamatosan szippantotta be a nézelődőket. Itt aztán olyan helyekre is benézhettek, ahová tényleg nem hívják meg az egyszerű halandót.

IMG_2412

Rögtönzött börtöncella is látható volt kettő rabbal, akik nagy előszeretettel mutatták meg a tiltott eszközöket, amik komfortosabbá tehetik a börtönéletet.

IMG_2385

  Bemutattak néhányat a sok szabadidejük végtermékeiből , alkotásaiból. De ezen kívül is sok látnivalót kínált a törvényszék.

IMG_2424

Legérdekesebb talán az interaktív tárgyalás volt, ahol bár kiből pillanatok alatt vádlott, vagy épp  tanú lehetett, és igazi ügyvédek, ügyészek, és bírók tárgyalták ügyüket.

IMG_2439

Egy szónak is száz a vége,  egy  igazi nyári estén, éjszakán sikerült ismét kicsit közelebb kerülni múzeumok régi korszakainak,  a modern ember rohanó világához. Lathatóan ez minden évben jól sikerül. A sorozat következő helyszínei, a Szombathelyi Képtár, és az Iseum lesz egy hét múlva.

A képekre kattintva további fotók láthatók, a múzeumok nyári éjszakájáról. Minden helyszín fotói külön galériában találhatók.