Nagy Testvérpár Emléknap

Három részből álló emléknapot rendeztek vasárnap a szombathelyi származású, sikeres műkorcsolyázó testvérpárnak, Nagy Mariannának, és Nagy Lászlónak.

emléktábla avatás (19)

A páros számos arany, ezüst, és bronz érmet gyűjtött be sportpályafutása során, téli olimpiákon, Európa és világbajnokságokon.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

Már négy, öt éves korukban kezdték az ismerkedést a jéggel, a Haladás pálya vízzel felöntött, lefagyott területén. Helyi műjégpálya hiányában, sok figurát szárazon kellett begyakorolniuk, és kitalálniuk. Később Budapestre költöztek, ahol a nagyobb lehetőségeknek köszönhetően, kibontakozhatott hatalmas tehetségük. Kreativitásuknak köszönhetően, több találmány is fűződik nevükhöz, amik közül többet, a mai napig kötelező feladatként láthatunk viszont, műkorcsolya bajnokságokon. Nevüket sokszor emlegetik mai sporteseményeken is.

emléktábla avatás (8)

Az emléknap első részeként, emléktáblát avattak a Hollán Ernő utcai szülőház falán. Dr. Puskás Tivadar büszkén emlékezett meg a tehetséges sportolókról, és Dr. Vértes Lászlóval, aki egyébként az emléknap kezdeményezője is egyben, közösen leplezték le az emléktáblát.

emléktábla avatás (7)

Az eseményre a családtagok is eljöttek Budapestről. Az érdeklődők mellett, ismerős arcok a helyi műjégpályáról, korcsolya sport művelői, és oktatója is jelen voltak az avatáson.

emléktábla avatás (14)

Ezt követte, a szomszédos Smidt múzeumban berendezett mini kiállítás megnyitója, ahol korabeli fotók, relikviák, újságcikkek gyűjteménye kapott helyet.

emléktábla avatás (18)

Itt foglalta össze a testvérpár életútját, Dr. Vértes László, és Kappel Csilla.

emléktábla avatás (35)

A kiállítás megtekintése után, az Agora Savaria Filmszínházban zárult a nap, a „Jégkirálynő” ,és a „Napfény a jégen” című filmek levetítésével.

emléktábla avatás (21)

emléktábla avatás (25)

Egy híres emberre akkor emlékeznek, ha van emléktáblája, így az arra járóknak mindig eszükbe jutnak, a táblára feltekintve. Hallhattuk az emléknap kezdeményezőjétől.

A képekre kattintva további fotók láthatók.