Finn szőnyegek kiállítása (Ryijy)

Igazán látványos kiállítás megnyitójára várták az érdeklődőket, csütörtökön délután az Iseumba.

IMGP8746

A távoli finn népek textil munkáinak hagyományait, és eredményeit mutatta be Tuomas Sopanen, Ryijy (rüijü) gyűjteményén keresztül.

A képekre kattintva, további fotók láthatók.

IMGP8791

A kiállítás a folyamatosan gyarapodó – jelenleg 352 ryijyt tartalmazó – gyűjtemény mintegy harmadát mutatja be. A ryijy a legjellegzetesebb kézi csomózású finn textília. Hosszú évszázadokon keresztül finn nők készítették, lakásokban legmegbecsültebb helyen lóg a falon, néhány helyen még napjainkban is.

IMGP8768

Az idők során számos funkcióval ruházták fel. Eredetileg csónakokban való alváshoz készültek, később ágyak takarói lettek, azután egyre díszesebbekké váltak, és esküvői kellékként használták őket.

IMGP8770

Kerültek szánokba, szolgáltak szőnyegként, és számos egyéb célra alkalmazták őket. A 20.század eleje óta a ryijyk művészi alkotásként is készülnek, otthonokat és közösségi tereket díszítenek. A fejlődés során a népművészeti tárgyból, lassan elismert textilművészeti alkotás lett. Napjainkban készült ryijyk viszonylag kicsik, alkotóik érzéseit, gondolatait fejezik ki. Lehetnek hosszúak és keskenyek, de akár kör alakúak is. A csomófonalak hosszát olykor úgy alakítják, hogy dombormú hatását keltsék, vagy különböző hosszúságúra vágják. A gyapjú mellett megjelenhet sok más anyag is, len és selyem, rozsdás fém, kövek,világító rostok, üveggyöngyök, művirágok.

IMGP8781

A gyűjtő célja bemutatni e textília szépségét, és fejlődését. A kiállításon kettő alkotást ő maga készített. Egyik közülük a Medalion nevet kapta, s bár ránézésre egyszerűnek tűnhet, de ebben Tuomas, harminckét különböző színárnyalatú fonalat használt, a csomókban pedig huszonegy különböző fonalkombinációt alkalmazott.

IMGP8759

A megnyitóra sokan érkeztek, és hosszasan vizsgálgatták az alkotásokat. A kiállított szőnyegek közt egészen nagyok, és különleges kicsik is vannak.

IMGP8790

A képekre kattintva, további fotók láthatók.