Itthon vagy! Magyarország szeretlek

„Az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek! hétvégét azért hívtuk életre, hogy Szent Mihály ünnepén – a közmédia csatornáinak segítségével – két napos, tematikus műsorfolyam keretében megmutassuk, milyen szép az országunk, mennyi értéket őriz, és milyen csodálatos emberek lakják.

Itthon vagyok (54)

Ide kattintva láthatók a rendezvény fotói.

Szeptember 28-29-én arra buzdítjuk nézőinket – éljenek bárhol is a világban -, hogy kerekedjenek fel, látogassanak haza szülővárosukba, szülőfalujukba, s ünnepeljenek azon a helyen, ahol igazán otthon érzik magukat.

Szent Mihály napjának üzenete éppen ebben rejlik: újra felfedezni értékeinket, összetalálkozni, s együtt lenni azokkal, akikkel közösek a gyökereink, mert összeköt bennünket valami: magyarok vagyunk. Éljünk bárhol is az országban, vagy akár a nagyvilág legtávolabbi szegletében, gondolkodjunk sokféleképpen, egy valami biztosan közös bennünk: ez a hazánk, itt vagyunk itthon. A hétvége zárásaként, szeptember 29-én vasárnap, este fél tízkor az ország több mint 1300 településén egy időben lobban majd fel Szent Mihály tüze – összetartozásunk szimbólumaként.”

Itthon vagyok (67)

 Sajnos Szombathelyen ez a program nem fogott ki egy szép csendes őszi délutánt. Az eső már délelőtt esni kezdett, és nem változott ez délutánra sem. Ezért, a Fő térre tervezett fellépéseket, az Agora szalonba, és pincegalériába költöztették a szervezők. Természetesen a táncos bemutatók, e miatt a helyszínhez igazodó csökkentett létszámú csoportokkal valósulhattak meg.

Itthon vagyok (57)

„Virtus” nevet kapta, az egészen estig kitartó, a Kárpát-medence hagyományos értékeit bemutató zenés, táncos műsor, melyben többek közt, a Westside tánccsoport, az Ungaresca, a Szökős, a Muravidéki, és a Dr. Pesovár Ernő AMI néptánc együttesek, a Boglya, Koprive, Karak, zenekarok, valamint Meggie & Géza, és a Rézfúvós Quintett szórakoztatta az érkezőket.

Itthon vagyok (20)

Itthon vagyok (47)

Itthon vagyok (33)

Itthon vagyok (38)

Itthon vagyok (0)

Itthon vagyok (61)

Itthon vagyok (64)

Tették ezt váltogatott helyszínen, és percről percre változó forgatókönyvvel. Mindez a kedvezőtlen időjárásnak köszönhető. De a szervezés toppon volt, és a kicsi hely ellenére, igen hangulatos, kissé néha családias hangulatú, de zökkenőmentes rendezvényt prezentáltak.

Itthon vagyok (3)

Sajnos még az őrtűzgyújtás is meghiúsult, helyette a szökőkút megvilágítását sikerült összehozni egy rövid időre. Ez sem volt túl biztonságos ekkora esőben. Az érdeklődés változó intenzitású volt. Tán legnagyobb rajongói körrel, a gyermek táncosok rendelkeztek.

Itthon vagyok (24)

Végül városunk polgármestere röviden összefoglalta, miért is jó magyarnak lenni, miközben az ablakból megtekinthettük a kivilágított szökőkutat.

Itthon vagyok (65)

Itthon vagyok (70)

Hogy maga a tűz gyújtás sem maradjon el a záró táncot fáklyás háttér fogta körül, szimbolizálva a tervezett őrtüzet.

Képgaléria ide kattintva látható.

 „A régiek az évkör harmadik fordultával, az év harmadik kapujában fejezték be a betakarítást, lezárva ezzel a mezőgazdasági évet. Eleink a “Tűz angyalának” napján pásztortüzeket gyújtottak, jelezve a kinti legelőkről hazatérők útját, s azt, hogy hamarosan a nyáj és a pásztor is megpihenhet az otthoni világban. Mihály nap fordulóján a parasztkalendáriumban a terménnyel és az állatokkal való elszámolás után a vigasság 40 napos ideje kezdődik el. Ez a Kisfarsang ideje, a nagy őszi vásárok, lakodalmak, szüreti bálok időszaka, amikor Borszűrő Szent Mihály segedelmével még az újbor is kiforr. Örömünnepek sora veszi kezdetét, mert ilyenkor mindenki hazatalál… „

2 hozzászólás “Itthon vagy! Magyarország szeretlek” bejegyzéshez

 1. Nem vagyok szombathelyi, csak egy rövid kérdés: Az utolsó képen a szoboralakok mit csinálnak? Ebből a szögből úgy tűnik, hogy…

  Ha tényleg így lenne, költözöm Szombathelyre.

  🙂

 2. VÉGRE, nem a Fő tér Áruház előtti terére állították fel a színpadot !

  Az esős idő ellenére is, amit itt láthattunk, sokkal kellemesebben halhattuk !

  A hatalmas hangfalak irdatlan hangerősítését a Kőszegi utca vége Fő téri részén elviselhetetlen hangáradat rontotta a műsorok minőségét, mert csak őrült robaj és üvöltő zenétől az énekesek hangját sokszor alig lehetett hallani, a szöveget meg pláne meg sem lehetett érteni!

  A Fő tér Szent Márton utca felé néző színapada nagyszerű megoldás, sok pad van, amelyre idősek is gyerekesek, bárki leülhet. Ettől népszerűbbek lesznek a programok. Nem mindig tesznek ki ülő alkalmatosságokat a rendezvényekre, itt viszont elég sok adott !!!!!

  Ezzel együtt, nagyon rossz ötlet, megvalósítás a FŐ térre történő program szervezés, mivel az egyre melegebb napokat még melegebb esték követték, s kín az aszfalton a melegben állni és hallgatni a műsort, a figyelem a melegre terelődik. Márpedig indián nyarak következnek.

  Illene megújítani a rendezvények helyszínét, ZÖLD ÖVEZETI helyekre, ahol a gyerekek akár a fűre letelepedhetnek, stb.,,,,,,,

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.