Itthon vagy! Magyarország szeretlek

„Az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek! hétvégét azért hívtuk életre, hogy Szent Mihály ünnepén – a közmédia csatornáinak segítségével – két napos, tematikus műsorfolyam keretében megmutassuk, milyen szép az országunk, mennyi értéket őriz, és milyen csodálatos emberek lakják.

Itthon vagyok (54)

Ide kattintva láthatók a rendezvény fotói.

Szeptember 28-29-én arra buzdítjuk nézőinket – éljenek bárhol is a világban -, hogy kerekedjenek fel, látogassanak haza szülővárosukba, szülőfalujukba, s ünnepeljenek azon a helyen, ahol igazán otthon érzik magukat.

Szent Mihály napjának üzenete éppen ebben rejlik: újra felfedezni értékeinket, összetalálkozni, s együtt lenni azokkal, akikkel közösek a gyökereink, mert összeköt bennünket valami: magyarok vagyunk. Éljünk bárhol is az országban, vagy akár a nagyvilág legtávolabbi szegletében, gondolkodjunk sokféleképpen, egy valami biztosan közös bennünk: ez a hazánk, itt vagyunk itthon. A hétvége zárásaként, szeptember 29-én vasárnap, este fél tízkor az ország több mint 1300 településén egy időben lobban majd fel Szent Mihály tüze – összetartozásunk szimbólumaként.”

Itthon vagyok (67)

 Sajnos Szombathelyen ez a program nem fogott ki egy szép csendes őszi délutánt. Az eső már délelőtt esni kezdett, és nem változott ez délutánra sem. Ezért, a Fő térre tervezett fellépéseket, az Agora szalonba, és pincegalériába költöztették a szervezők. Természetesen a táncos bemutatók, e miatt a helyszínhez igazodó csökkentett létszámú csoportokkal valósulhattak meg.

Itthon vagyok (57)

„Virtus” nevet kapta, az egészen estig kitartó, a Kárpát-medence hagyományos értékeit bemutató zenés, táncos műsor, melyben többek közt, a Westside tánccsoport, az Ungaresca, a Szökős, a Muravidéki, és a Dr. Pesovár Ernő AMI néptánc együttesek, a Boglya, Koprive, Karak, zenekarok, valamint Meggie & Géza, és a Rézfúvós Quintett szórakoztatta az érkezőket.

Itthon vagyok (20)

Itthon vagyok (47)

Itthon vagyok (33)

Itthon vagyok (38)

Itthon vagyok (0)

Itthon vagyok (61)

Itthon vagyok (64)

Tették ezt váltogatott helyszínen, és percről percre változó forgatókönyvvel. Mindez a kedvezőtlen időjárásnak köszönhető. De a szervezés toppon volt, és a kicsi hely ellenére, igen hangulatos, kissé néha családias hangulatú, de zökkenőmentes rendezvényt prezentáltak.

Itthon vagyok (3)

Sajnos még az őrtűzgyújtás is meghiúsult, helyette a szökőkút megvilágítását sikerült összehozni egy rövid időre. Ez sem volt túl biztonságos ekkora esőben. Az érdeklődés változó intenzitású volt. Tán legnagyobb rajongói körrel, a gyermek táncosok rendelkeztek.

Itthon vagyok (24)

Végül városunk polgármestere röviden összefoglalta, miért is jó magyarnak lenni, miközben az ablakból megtekinthettük a kivilágított szökőkutat.

Itthon vagyok (65)

Itthon vagyok (70)

Hogy maga a tűz gyújtás sem maradjon el a záró táncot fáklyás háttér fogta körül, szimbolizálva a tervezett őrtüzet.

Képgaléria ide kattintva látható.

 „A régiek az évkör harmadik fordultával, az év harmadik kapujában fejezték be a betakarítást, lezárva ezzel a mezőgazdasági évet. Eleink a “Tűz angyalának” napján pásztortüzeket gyújtottak, jelezve a kinti legelőkről hazatérők útját, s azt, hogy hamarosan a nyáj és a pásztor is megpihenhet az otthoni világban. Mihály nap fordulóján a parasztkalendáriumban a terménnyel és az állatokkal való elszámolás után a vigasság 40 napos ideje kezdődik el. Ez a Kisfarsang ideje, a nagy őszi vásárok, lakodalmak, szüreti bálok időszaka, amikor Borszűrő Szent Mihály segedelmével még az újbor is kiforr. Örömünnepek sora veszi kezdetét, mert ilyenkor mindenki hazatalál… „