Állatok világnapja, séta az állatokért Szombathelyen

A Fekete István Állatvédő Egyesület, mint az utóbbi években idén is szerette volna felhívni a figyelmet az állatok világnapjára, október 4-re.

_mg_6203

Ez alkalomból az egyesület mentettjeivel közösen sétáltak egy nagyot a városban.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

_mg_6208

A sétára nem csak egyesületi kutyákkal lehetett jönni, várták szeretettel a sok sok kutyust és gazdit, és az állatbarátokat, október harmadikán vasárnap, a Noé Állatambulanciához.

_mg_6193

A kissé esős idő ellenére is több mint hetven négylábú vágott neki a kisebb túrának gazdáik társaságában, és kísérőikkel. A séta után minden megfáradt állatot, és vezetőiket megvendégelték, teával, forralt borral, vízzel, zsíros kenyérrel sütivel.

_mg_6228

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.
A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.
A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul és a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Magyarországon például évente több százezer „kedvenc” állat válik kóborrá.

_mg_6181

A képekre kattintva további fotók láthatók.