Itt a TILOS, de honnan tilos ?

Ismét egy nem teljesen egyértelmű közlekedési szituációba futottam bele a szombathelyi vasútállomás előtt, pontosabban az Éhen Gyula téri autóbusz pályaudvar melletti útszakasznál.

DSCF0461

Egy kihelyezett közlekedési táblán akadt meg a szemem. A tábla egy mindkét irányból behajtani tilos tábla, alatta két kivételt jelző kiegészítéssel.

Néhány fotó a képekre kattintva látható.

DSCF0459
Ez a behajtás engelyélyezett

E tábla szerint, aki a Semmelweis Ignác utca felől eléri a vasútállomás főbejáratát, tovább egyenesen nem hajthat, ha nem tartozik a taxisok, vagy a ÉNYKK Zrt. azaz a buszosok táborába. Legyen akár a kis utcában lévő üzletben, vagy postán, gyógyszertárban, vagy akár iskolában dolga.

DSCF0449
Posta, Iskola, gyógyszertár, lakóházak, munkásszálló a kis zsákutcában

Viszont ha tesz egy kis kitérőt a Szelestey László utca felé, akkor az utóbb említett helyeket elérheti a Széll Kálmán utca felől. Így alapból nem is lenne ezzel gond, de most következik a probléma. A példaként említett helyek a Vasút utcában vannak ami egy zsákutca. Ha tehát dolgunk végeztével innen kihajtunk, akkor az elején említett tiltó tábla szerint, ami mindkét irányból tiltani hivatott a behajtást, az útkereszteződésig tudunk csak elmenni, és kész.

DSCF0440
Az út vége, vagy mégsem ?

Az érintett szakasz, azaz az egyenes haladás tiltott, a balra fordulás úgyszintén, amit  egy mindkét irányból behajtani tilos tábla is megerősít, amin kivételként a volán van csupán feltüntetve.

DSCF0447
Erre senki ne próbálkozzon ha nem “volános”

Tehát innen elvileg csak tilosban közlekedve szabadulhatnánk. De még egy csavar belekerült a történetbe, hiszen aki a Széll Kálmán utca felől érkezik, vagy akár a zsákutcából kihajt, nincs tudatában annak a behajtási tilalomnak amiről szó van, hiszen egyetlen tábla sem figyelmezteti az innen érkezőket erről.

DSCF0453
A Széll Kálmán utca felól semmi nem tiltja a tovább haladást

Látnokok ugye nem vagyunk, még ha láttuk is valamikor azt a fránya tiltást a túlsó oldalon, miért is törődnénk vele ebből az irányból haladva, mikor semmi nem jelzi számunkra. És igen, ezt jól alá is támasztotta az a három oktató jármű, ami épp érkezett a fotózáskor, és a tiltások hiányában szépen végighaladt egészen a vasút épületéig.

DSCF0444
Láthatóan még oktatva is rendben van erre.

Ahogy képekkel bemutatom, úgy láthatja ezt egy arra közlekedő. Maradjunk abban, hogy nekem ez nem kerek így, de vitassuk meg valóban csak én látom ebben a hibát .

Mindkét irányból behajtani tilos tábla:

A tábla azt jelzi, hogy az útra mindkét irányból behajtani tilos; a jelzőtábla az útszakaszra a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár betolását nem tiltja; a behajtási tilalom a kerékpárra és az állati erővel vont kizárólag személyszállításra rendszeresített járműre (konflis) nem vonatkozik.

Néhány fotó a képekre kattintva látható.

4 hozzászólás “Itt a TILOS, de honnan tilos ?” bejegyzéshez

 1. Már nem azért, de én itt semmi érdekeset nem látok. A lényeg, hogy a feleslegesen arra autózók ki legyenek szűrva, így a vasútállomás felől tiltják a behajtást, mert a háztömböt megkerülve is ellehet jutni a postára, de a posta felől pont azért nem tiltják az áthajtást, mert az egy zsák utca, és így az egyirányúsított utcák miatt másfelé nem lehetne kihajtani.

  1. Igen ezt valójában én is így gondolom, de a táblát úgy hívják hogy: mindkét irányból behajtani tilos. A kresz pedig nem úgy működik, hogy vagy vagy, talán talán, hanem teljesen egyértelmű utasításokat ad. Ez itt pedig ? ha innen nézem tilos, ha onnan akkor nem tilos. Erre szerettem volna rávilágítani. Működésileg így teljesen jól van ez ahogy ön is látja.

   1. igen, mindkét irányból behajtani tilos, amiket kiegészítő táblákkal el lehet látni. nem úgy mint az egyirányú utca ebből a végéből behajtani tilos táblát, amit csak kerékpárokra vonatkozó kiegészítő táblával lehet ellátni.
    viszont akkor ön milyen táblát javasolna a mindkét irányból behajtani tilos helyett?

    1. Nem tudnék helyette javasolni, de értelmét sem nagyon látom ennek, mert mi a különbség a posta felé haladó, vagy az ellekező irányba haladó jármúvek közt ezen a szakaszon? Ott közlekednek, igaz csak egyik irányba haladnak de ott vannak. A cél amiért kitették hogy a buszok közt ne kavarogjanak mások. De így nem sok értelme van. Egyszerúbb lett volna ha ki sem tették volna így. Nekem csak feltűnő lett ez az egyoldalú tiltás, ezért jegyeztem meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*