Kárpát-medence ősi kincsei, Vágó Ádám könyvbemutatója

Meglehetősen ritka gyöngyszemmel gazdagodott a múzeumok tárháza, mikor 2015 év végén hat év kitartó munkája után megjelent, egy már a borítóját tekintve is mutatós album, ami elsőként foglalja össze a Kárpát-medence Árpád-kor előtti tárgyi emlékeit, ráadásul ilyen gazdagon illusztrálva.

IMG_8356
Vágó Ádám munkája a kőkortól, a honfoglalásig mutat be 2000 műtárgyat, a könyv 528 oldalán.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMG_8366

Igazán alapos, kitartó munka eredménye ez, hiszen az ország közel harminc múzeumát kereste fel, hogy az ottani műtárgyakat, amik a kor tárgyi kultúrájából ránk maradtak, maga fotózhassa le. A szemet gyönyörködtető, részletgazdag felvételeknek köszönhetően a hangsúly elsősorban a látványra helyeződik. Mindemellett a művészeti megközelítésű leírásoknak, és érdekességeknek köszönhetően feltárul előttünk mindaz a szellemi tartalom is, amellyel a hajdani alkotók a tárgyakat felruházták.

IMG_8361

Érdekesség továbbá, hogy olyan tárgyak is szerepelnek a kötetben, amik először jelennek meg a nagyközönség előtt. Vagy mert mostanában kerültek napvilágra raktárak, trezorok mélyéről, vagy éppen friss ásatások során bukkantak rájuk a régészek.

IMG_8402
A kiadó és Vágó Ádám fő célja, hogy ez a hiánypótló ismeretterjesztő album minél több családi, iskolai és közösségi könyvtárba eljuthasson, hiszen így tölthetné be azt a kulturális célt, amiért megszületett.

IMG_8398
Csorba Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját idézve: „Vágó Ádám olyan kiadványt hozott létre, amely méltó a hazai régészetben kétszáz éve vezető szerepet játszó Magyar Nemzeti Múzeum hagyományaihoz. Erre a kötetre valóban büszkék lehetünk! ” A könyvet a Szombathelyi Képtárban mutatták be, és egy dedikált példányt itt adott át a szerző, a Savaria Múzeum munkatársainak.

IMG_8394

A képekre kattintva további fotók láthatók.