Művészeti Szakközépiskola diákjainak kiállítása a Képtárban

A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola képző- és iparművészeti tagozata ebben a tanévben ünnepli alapításának 25. évfordulóját.

IMG_1966
A jubileumot a már megszokott módon egy reprezentatív környezetbe illesztett kiállítással, ünnepli az intézmény. A nem hétköznapi bemutatkozás a Szombathelyi Képtár emeleti kiállítóterében lett kialakítva, és 2016. március 18-án került bemutatásra a nagyközönség előtt.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMG_1835

Ez az esemény igazi fiatalos zsongást hoz, jelezvén egyben hogy itt a tavasz a megújulás. A képtár terét belakó kiállítás színességét, sokféleségét tekintve is, újjászületés érzetünk van.

IMG_1968

Új művészgeneráció palántái törekednek a felszínre jutni. Az intézményt annak idején azért hívtak életre közös és nagy összefogással, hogy méltó helyre kerüljenek Szombathely két nagy szülöttének, Derkovits Gyula és Dési Huber István művei, valamint, hogy bemutatkozási helyet teremtsen a Vas megyei művészeknek, és a kortárs törekvéseknek biztosítson kiállítási lehetőséget.

IMG_1840

Ezt a lehetőséget biztosítja évről évre a Szombathelyi Képtár, elősegítve a művészetoktatásban tevékenykedő pedagógus kollégák munkáját, felületet adva, hogy diákjai bemutatkozhassanak.
Természetesen ahogy már megszokhattuk az ifjú művészpalánták gondolkozása, látásmódja már kicsi korban elrugaszkodik a valóságtól, és az oktatási intézményben tovább formálódik, így nem kell azon csodálkozni, hogy a csütörtök délutáni megnyitó ünnepség bevezető mozzanatait halandó látogató nem igazán tudta értelmezni.

IMG_1869 1

A növendékek kísérleti zenei performance-produkciója ugyanis hosszas gondolkodásra kényszerítette az érdeklődőket. Nincs ezzel semmi gond, hiszen a művészet valahonnan egészen mélyről tör elő, amely mélységben már nem mindenki látja a pislákoló fényeket.

IMG_1861

A hatalmas teret szépen belakták a diákok alkotásai, jól láthatóan elkülönülve a stílusok egymástól. A lelkes diákművészeket szülők, rokonok, és barátok vették körül. A megnyitón elmondta művészettel kapcsolatos nézeteit, dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

IMG_1926

Majd az intézmények vezetői, Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója, valamint Rápli Róbert, a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola igazgatója osztotta meg gondolatait. A tárlatot az iskola művész tanára Torjay Valter értékelte, és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

IMG_2005
A tárlaton a 2014-2015. tanév szakmai munkáinak reprezentatív válogatásai. Rajz-festés és mintázás alapozó képzések, a bútorműves, a fémműves-ötvös, a díszítő szobrász, a kézműves-textil, a grafika, alkalmazott fotográfus és mozgókép- és animációkészítő szakmai képzések műhelymunkái és szakmai vizsgamunkái láthatók a falakon, és a kiállítótérben elhelyezett vetítéseken, 2016. április 17-ig

IMG_1846

A képekre kattintva további fotók láthatók.