36 év után vissza az iskolapadba

Osztálytalálkozót szerveztek a Népfront Általános Iskola (jelenleg Reguly Antal Általános Iskola ) 1979-ben végzett 8b osztály diákjai.

IMG_0323 1

36 év nem kis idő, sok minden történik egy ember életében ennyi idő alatt, s mindezt felidézni egyetlen nap alatt szinte lehetetlen. Főleg ha ezt valaha egy iskolába, egy osztályba járó embereknek kell megtenniük.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

osztálykép 1979

Erre tettek kísérletet 2015 május 16-án az osztály egykori tanulói, visszatérve régi iskolájukba, hogy felidézzék diákéveiket, jó és rossz élményeiket. Az akkori létszám 28 fő volt, most 18-an jöttek el, és ültek be újra az iskolapadba.

IMG_0235

Sajnos tanáraik közül senki nem tudott eleget tenni a meghívásnak. A szervezkedés már hónapokkal korábban elkezdődött, és mikor eljött a nap nagy volt a kíváncsiság az iskola bejáratánál. Megismerik e egymást ennyi év távlatában, mennyit változott az iskola, emlékszik e valaki arra, melyik terem volt az övék.

IMG_0223

Sok hasonló kérdéssel léptek be az iskola falai közé. A meglepetés nagyobb volt mint amire számítottak. Egy két kivétellel szépen megismerték egymást, és az iskola sem volt idegen számukra. Sőt csodálkozva nyugtázták, hogy mintha megállt volna az idő. Egy egy apró változtatáson kívül, szinte ugyan azt látták mint mikor harminchat évvel ezelőtt elhagyták az épületet.

IMG_0308

A falak, az étkezde, a tornaterem a bordásfallal, kötelekkel, a szekrények, radiátorok, ajtók, de még a fali ivókút is ugyan az, és ugyan ott áll mint rég. Így aztán nem esett nehezükre az emlékezés. Miután végigjártak mindent rövid élettörténeti beszámoló következett, amolyan iskolás stílusban.

IMG_0253

Sajnos itt csupán kettő órát kaptak minderre, ezért a további élménycserét már egy kötetlenebb környezetben folytatták, egy finom vacsora elfogyasztása után.

IMG_0344

Itt aztán fény derült minden kis turpisságra, kinek ki volt a kedvenc tanára, barátja, barátnője. Kinek mit, és miért írtak be az ellenőrzőjébe. Mindenkinek voltak soha el nem feledhető emlékei, élményei. Előkerültek régi és új fotók, majd a szemüvegek is.

IMG_0423

Végül még egy kis tánc is belefért ennyi év után. Ez az évforduló ugyan nem volt kerek, viszont az egykori osztálytársak életkora igen, ugyanis valamennyien ebben az évben lettek 50 évesek.

IMG_0331

Valamint abban is egyet értettek, hogy nem csak a húszéveseké a világ.

A képekre kattintva további fotók láthatók.