Savaria Történelmi Karnevál, látványos időutazás

Hogyan repül az idő. Idén immár tizenötödik alkalommal rendezték meg, Szombathely egyik legnagyobb, legszínesebb eseményét, a Savaria Történelmi Karnevált.

karneval péntek (14)

A rendezvényt, ami nem csupán országos hírű, hiszen külföldiek is nagyon kedvelik, hatalmas előkészületek, pontos szervezés és összhang, rengeteg munka előzte meg.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

karneval szombat (4)
Nyugi fiúk, egy telefon és el van intézve

Mindezektől független, az időjárás nagy mértékben beleszólhat a négy napos eseményekbe. És visszagondolva teszi is ezt, hiszen szinte mindig akadnak esős, vagy viharos napok. A hagyomány úgy tűnik nem törik meg könnyen, hiszen a szombati szépnek induló nap, nedves véget ért. Mondhatnánk úgy is, hogy sokan eláztak. Így is, úgy is, meg amúgy is. De mindezt remélem könnyen feledteti a maradék három igazán kellemesen eltölthető nap.

karneval szombat (6)
Ilyet még nem ettem, de még csak nem is láttam

A szervezők persze mindent megtesznek a megfelelő tájékoztatásról, programok zavartalanságáról, de ők sem varázslók. A korábbi években jellemzően könnyed nyitónap a csütörtök, idén a vártnál is jobban alakult. Míg a vásári rész csupán készülődött, a koncertek megkezdődtek, étel, ital is akadt és az érdeklődés sem maradt el.

karneval péntek (36)
Mindent a közönségnek, ráadások ráadása

Estére komoly társaságok verődtek össze a híres borok utcáján, a sörtéren, hogy ismét átadják magukat a karneváli hangulatnak, életérzésnek. Az ünnepélyes megnyitóra is sokan kíváncsiak voltak.

Ez a hatalmas érdeklődés immár teljes kapacitással, vásározókkal, mutatványosokkal, rengetek színpadi műsorral, bemutatókkal pénteken is kellemes nyár végi időben haladt tovább. Kiéleződve természetesen a több mint egy órás időutazásra, a karneváli felvonulásra.

karneval péntek (22)
Kecses és színes

Minden szépen zökkenőmentesen ment, ahogy ezt kitalálták. Rengeteg jelmezes vonult a belváros utcáin megidézve a régi idők karneválját, és a különböző korok hagyományait. A napsütéses indulást, lassú naplemente, majd sötétedés váltotta, és fáklyák fénnyel érkeztek vissza a táborba az időutazók.

karneval péntek (32)
Csinos ruhák, a fáklyafényben

Sajnos ugyan ezt a tervezett szombati felvonulásra már nem mondhatom el, hiszen bár mennyire is kitartóan felsorakoztak az érdeklődők a kordonok mögé, az időjárás közbeszólt, és szó szerint elmosta a felvonulást. A délutáni napsütést kisebb esők árnyékolták be, de ekkor még senki nem gondolta, hogy a sötét felhők meg is maradnak a város felett.

karneval szombat (26)
Esőűző pöttyös ernyők, minden hiába

Végül ha nehezen is, de bele kellett törődni, hogy idén ismét az esőnapon láthatjuk viszont a felvonulást. Persze a programok nagy része így is megrendezésre került, sokan kitartottak így is az éjszaka közepéig. Aki akart bizony még így is jól tudott szórakozni.

karneval péntek (4)
Mi majd elütjük az időt

Hiába az idei nyár már csak ilyen volt, kicsit ezt mindenki érezhette már előre. De még így is maradt egy egész nap a felhőtlen szórakozásra, hogy mindenki megtalálja ami neki érdekes, hiszen látványban, eseményben,hangulatban, ízekben gazdag a karneváli hétvége.

karneval péntek (6)
A jó fotó titka: fej kitámaszt, ember mozdulatlan

Lássuk mennyire marad felhőtlen. Addig is pár pillanat a pénteki, és szombati napról képgalériámban megnézhető, a képekre kattintva.