Agyagozás a Vasi Skanzenben

A szervezés, és készülődés nagyobb volt sajnos az érdeklődésnél hét végén a Vasi Skanzenben megrendezett „Csináld magad” családi délutánon.

DSCF0811

Ezúttal a téma a „földön hevert” hiszen egyfajta sárdagasztás volt az alapja, na jó nem sár hanem inkább agyag.

 A képekre kattintva további fotók láthatók.

DSCF0788

A kérdésre hogy mit rejt az agyag, hamar megláthattuk a válaszokat. A különböző helyszíneken láthattuk hogyan készül a fazekas kemence, hogyan lehet egy régi sérült parasztházat megfoltozni, tapasztani.

DSCF0819

Kipróbálhatták a vállalkozó kedvűek a korongozást, írókázást és hasonló népi mesterségeket.

DSCF0797

Végül a délután fénypontja, vagyis inkább legjobb illatú, és legízletesebb bemutatója, az agyagban sült kacsa elkészítése volt.

DSCF0781

Ez utóbbit kóstolás is követett, és bátran állíthatom mind a tíz úját megnyalta aki megkóstolta. A nézelődés, és próbálkozások közt érdekes előadásokat is meghallgathattunk a vályogépítészet történetéről és jelenéről, és az agyagpipákról. Végül a szerencsésebbek találkozhattak a múzeumfalu legfiatalabb lakójával  a pár napos csacsival is, aki érdeklődve járkált az emberek közt.

DSCF0842

 A képekre kattintva további fotók láthatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*