A szervezés, és készülődés nagyobb volt sajnos az érdeklődésnél hét végén a Vasi Skanzenben megrendezett „Csináld magad” családi délutánon.
Ezúttal a téma a „földön hevert” hiszen egyfajta sárdagasztás volt az alapja, na jó nem sár hanem inkább agyag.
A képekre kattintva további fotók láthatók.
A kérdésre hogy mit rejt az agyag, hamar megláthattuk a válaszokat. A különböző helyszíneken láthattuk hogyan készül a fazekas kemence, hogyan lehet egy régi sérült parasztházat megfoltozni, tapasztani.
Kipróbálhatták a vállalkozó kedvűek a korongozást, írókázást és hasonló népi mesterségeket.
Végül a délután fénypontja, vagyis inkább legjobb illatú, és legízletesebb bemutatója, az agyagban sült kacsa elkészítése volt.
Ez utóbbit kóstolás is követett, és bátran állíthatom mind a tíz úját megnyalta aki megkóstolta. A nézelődés, és próbálkozások közt érdekes előadásokat is meghallgathattunk a vályogépítészet történetéről és jelenéről, és az agyagpipákról. Végül a szerencsésebbek találkozhattak a múzeumfalu legfiatalabb lakójával a pár napos csacsival is, aki érdeklődve járkált az emberek közt.
A képekre kattintva további fotók láthatók.