Mi lesz veled Borostyánkő ?

Egy korszak véget ér márciusban, a belváros népszerű bevásárló áruházában a Borostyánkő áruházban.

Bori 8

A karácsonyi nagy roham után, az év eleji csendet, egy hatalmas akció kezdete verte fel. A népszerű ruházati és cipő üzlet, az áruház második emeletén, készlet kiárusításba kezdett, hirdetve ezt hatalmas kirakataiban.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

Bori 17Első nekifutásra ez tulajdonképpen egyfajta árufrissítésnek, megújulásnak indult. Hiszen az üzlet immár tíz éve üzemelt itt. Egy kis belső ráncfelvarrás, árukészlet, divatirányzat változás jól jöhet, gondolták sokan.

Bori 13

De ahogy az idő múlt, és egyre csak fogyott a készlet, lassan átváltott a dolog végkiárusításba, legvégül pedig kiderült az üzlet megszűnik, és végleg elköltözik. Ez a második emelet teljes kiürülését jelenti. Sajnos bezárások, elköltözések már korábban is voltak az első emeleten.

Bori 9

Legutóbbi információk szerint, most ennél komolyabb változáson megy át az áruház, hiszen az első emeleten üzemelő valamennyi üzlet szerződését felmondták, és közel egy hónapon belül, el kell hagyniuk bérleményüket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mikor a képeket készítettem, már több helyen elkezdték a csomagolást, a kirakatokon pedig újabb végkiárusítás táblák jelentek meg.

Bori 6

A bérlők többsége értetlenül állt a felmondási hír hallatán, hiszen köztük voltak olyanok, akik már 25 évet lehúztak itt.

Bori 10

Új korszak kezdődik tehát, a jobb időket is látott Borostyánkő áruház életében, amire mindenki kíváncsian tekint előre. Hiszen sok változáson esett már át, az 1978 május 2-án nyílt, országosan is szinte legmodernebbnek nevezhető áruház.

És nézzük csak mi mindent rejtett az ékes „Borostyán” anno. A bejutást, kettő irányból nyíló hatalmas ajtók biztosították, és belépéskor máris gondoskodtak az unatkozó gyerekekről, akik nem szerették volna végignézni a kettő szinten elhelyezett árudömpinget. Őket egy sportos kisautó, és versenymotor billegtette kettő forint ellenében. Tovább haladva a földszinten, illatszer, papír írószer, vegyi áru, vas-edény és szerszám osztályok, valamint egy hatalmas játék, és gyermekruházati osztály kínálta portékáit.

Borostyanko-Aruhaz-jatek-osztaly
Játék osztály forrás:retronom.hu

Mozgólépcsőre szállva pillanatok alatt feljutottunk az első emeletre, ahol jobbra fordulva cipők óriási választékával találkozhattunk, míg a túloldalon a felnőtt ruházat átjárhatatlan kínálata kényeztetett minket. Itt jegyezném meg, ha alaposan a jelenleg is itt üzemelő ruházati osztály mélyére tekintenénk, lehet találnánk olyan dolgozót, aki a kezdetekkor is itt dolgozott.

Borostyanko-Aruhaz-cipo-osztaly.preview
cipő osztály forrás:retronom.hu

Következő szinten hatalmas fény, világosság, és egy korszerű minden akkori újdonsággal feltöltött műszaki osztály kapott helyet, külön televíziók bemutatására szolgáló boxszal, hanglemez, és hangszer részleggel. Túloldalon igen gazdag választékkal, méteráru, függöny, és szőnyeg osztály helyezkedett el. A lépcsővel szemben pedig egy olcsó büfé volt, ahol nagyon finom sütit, és üdítő italokat lehetett fogyasztani a megfáradt vásárlóknak. Az itt dolgozókat kiemelt tisztelet illette meg, nem úgy mint a mai kereskedelmi dolgozókat.

Borostyanko-Aruhaz-hangszer-osztaly.preview
hangszer osztály forrás:retronom.hu

Később, a 90-es évektől, ahogy már említettem nagy változások történtek, ahogy most is várható. Kíváncsian várjuk mit hoz a jövő, mikor lesz újra önmaga a jó öreg bori, amikor nem kell azon gondolkodni a belvárosban, hol tudunk venni egy csípőfogót, vagy kiskanalat, esetleg egy babakocsit, vagy társasjátékot. Netán 10 méter antenna kábelt dugókkal. Persze az épületre is ráférne az a bizonyos ráncfelvarrás.

Bori 19

A képekre kattintva további fotók láthatók.

12 hozzászólás “Mi lesz veled Borostyánkő ?” bejegyzéshez

 1. Inkább az ázsiaiakat kellene kifüstölni a pincéből, mi több, az egész belvárosból!

 2. Ha minden igaz, akkor Szombathely-en is lesz h&m, még pedig a Borostyánkő-ben…

 3. Kinek a tulajdona a Borostyánkő? Ki kapta meg anno potom pénzért, és csinálhat azt amit akar?? Olyan nagy forgalom nem volt már régóta ebben az áruházban!

 4. A Borostyán áruházból amolyan mini plázát kellene csinálni, benne nem méregdrága, de mégis minőségi ruhaüzletekkel amelyek minden nagyvárosban megtalálhatók kivéve itt (pl: H&M), egy hangulatos kávézóval, euro family-vel, nah és persze a teljes épület külső-belső renoválásával.

  1. Ideje lesz, hogy legyen! Oberwart, Győr, Pest. Aztán jöhetnek a többi drágább, de igányesebb, minőségibb boltok! Ezek a célpontjai az embereknek. Kelene egy egységes plaza (ÁRKÁD), csak ehhez a város egy porfészek. De már alakul.

 5. Kedves Zoltán! Ön nem sok városban járhatott 1978 környékén . Ezért segítek. A Borostyánhoz hasonló (vagy inkább nagyobb áruház) már volt Budapesten (több), Győrött, Székesfehérváron,Debrecenben.
  Gőzerővel épült, és átadott pár hónappal később Szolnokon – itt kettő is, Szegeden, és Várpalotán.
  Elrendezésileg szinte teljesen megegyező formákban tündököltek ezek az akkor luxusnak számító (minden van) hodályok. Persze mérhetetlenül egyetértek a többi mondatával. Bízom továbbá abban is, hogy Szombathely nem áll be a sorba, és nem lesz minden nagyáruház kínai….

  1. Ez így igaz, 13 évesen akkoriban még nem sok fele jártam 🙂 Persze bíztam benne, hogy nem csak nekünk volt ilyen szép, modern áruházunk.Köszönöm a kiegészítést.

 6. Barbi: Nincs H&M Szombathelyen. Szerintem összekevered a Kőszegi utcában lévő H&H-val.
  Ha minden igaz ez lesz az első H&M aminek nagyon örülök mert nem kell kimennem Ausztriába.

 7. Az ős-Borostyán egy teljesen normális áruház volt, sőt az akkori szinten kiemelkedő.
  Ami a rencerváltás után lett belőle, az siralmas, én egyáltalán nem sajnálom, hogy ez a mostani bazári stílus megszűnik.

 8. Igen, és hol van?
  Pár éve itt élek már, de lehet akkor eddig vakon közlekedtem. =)
  Egyébként a Domus bevásárlóközpontra is ráférne egy hatalmas felújítás. Nagyon jó üzletközpont, ahol minden van ami csak kell, ez a Derkovits lakótelep “plázája”. Az állapota viszont nagyon lepusztult, korszerűtlen..

 9. Borostyánkő Áruház! Micsoda nagy dolog volt amikor megnyitották! Még Pestről is lejöttek a társaim ,mert úgy tetszett,amiket akkor vettem. Jugoszláv ruházat, női ,ffi öltöny,kabát,nagyon finom,elegáns egy picit drágábban adták,de volt! És igazi áruház volt! A régi eladókra is lehetett számítani, és tudtuk azt, hogy holnap is ott lesz a cipő, vagy játékosztály. Na most aztán végképpen nem lesz, a belvárosban,egy hely ahol még normálisan tudtál vásárolni, itt a ruhaosztályra gondolok, mert a többi részét korábban feldarabolták. Akkor most megszűnik a Spar is!!!!!!!!!!!! A piaci bolt is bezárt!. “Nagyszerű “a Nagy Csemegét is eladta a város, most mobiltelefont árulnak benne. A városunk Fő terén nincs egy rendes élelmiszerbolt, csak a Levéltárnál levő Spar üzlet! Miért nem lehet, mint más városokban, ha eladnak is valamit a profilt meghatározzák, csak egy rendelet kell hozzá! Ezért nincs antikvárium, megszűnt a legrégebbi 250 éves Szombathelyi patika a Szentlélek, most gipsz figurákat,oszlopokat árulnak benne. Pedig a bútorzata műemlék, védett, lehetett volna legalább múzeum patika, helyi érték, nem becsüljük meg! Ott áll a város szégyene, az egykor olyan népszerű Savaria/Kovács/Nagyszálló, mi lesz vele, omladozik a fala, kitörnek az ablakai, ki törődik vele? Azóta sincs egy igazi bálterem a városban!!!!!!!!!!A régi Keringő sarok ocsmány állapotban van! Lassan itt a turista szezon, majd viszik a jó hírünket! Azért sem értem, hogy ennyi mindent értékesítettek, hiszen az állam átvállalta az önkormányzatok adósságait! És a bérleti díj miért nem jó? Az pedig folyamatos bevételt jelent a városnak!De lehet,hogy csak én nem értem,és kitől kérdezek itt össze-vissza! Sajnálom a Borostyánkő Áruházat!!!!!!!!!is!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.