A múlt héten Szent Mártonhoz kapcsolódó eszközöket, tárgyakat készíthettek a gyereke az Agora – Gyermekek Házában. Nagyon kreatívak, ügyesek voltak, akár a kicsik, akár a nagyobbak alkotásait néztem. A héten ismét benéztem, hogy lássam a sütemény készítésben is olyan ügyesek e.
A képekre kattintva, további fotók láthatók.
Márton kifli, és libazsíros pogácsa finom illata járta át az épületet, a sütőkből pedig finoman, ropogósan kerültek ki a sütemények.
Na persze ezt komoly munka előzte meg mindkét esetben. Sőt, egészen az alapoktól indult minden. A pékek munkájának ismertetése, alapanyagok megismerése, minden ami fontos lehet egy ízletes finomság elkészítéséhez, itt szóba jött.
Megtudhatták például mitől lesz a kifli puha omlós állagú, meddig kell dagasztani a tésztát, mitől lesz kellemes citromos íze a tésztának, és mitől lesz a teteje szép aranybarna. Még az is kiderült, mikor kell a pékeknek dolgozniuk, miért kell feltűrniük az ingujjukat, és ha netán tüsszenteniük kell, azt hogyan teszik.
Ennyi bevezető után, kezdődhetett az igazi látványos feladat, a tészta gyúrás, nyújtás, lisztezés, formázás, majd a tepsibe helyezés.
Ez után már csak türelmesen várniuk kellett az eredményre. Egész pontosan azért ez nem így volt, mert közben a csomagolás, és díszítés is készült. Mindez egy papír liba formájában, amit kivágás után kiszínezve színes szalagokkal kötöttek a kis süteménycsomagokra.
Elárulhatom, a kóstolás sem maradt el, a sütemények fantasztikusan finomak lettek, sok pékségben meg sem közelítik ezt az ízvilágot.
Hiába a kis péktanoncok sütije mindig sokkal finomabb, hiszen szívük, lelkük is bele van sütve.
A képekre kattintva, további fotók láthatók.