Alsóőri családok története képekben

Alsóőrről újabb könyv látott napvilágot tavaly karácsonyra. A kötetről az UMIZ – azaz az Alsóőri Magyar Média- és Információs Központ – elnöke így nyilatkozott: „Ezt a könyvet a falu írta, a családok adták össze a képeket, amelyek arról tanúskodnak, hogy az előttünk élt generációk hogyan éltek itt.”

Alsóőr (7)
E kiadvány bemutatására, és családias hangulatú megbeszélésére, szerdán délután a Savaria Múzeumban gyűltek össze érdeklődők.

Alsóőr (3)

A Vasi Múzeumbarát Egylet rendezvényén dr. Horváth Sándor néprajzkutató arról a településről faggatta az alsóőri vendégeket, Szabó Ernőt, Posch Ferencet és az UMIZ intézményvezetőjét, Kelemen Lászlót, amelyiket évszázadokig a nyugati magyar határ őrzését végző, nemesi rangot szerzett népesség lakta.

Alsóőr (9)

A fotók összegyűjtésében Feri bácsi, míg a szellemi körítés hozzáadásában Ernő bácsi vállalt nagyobb részt. A könyvben a képek különböző témakörökre bontva láthatók, a hozzájuk tartozó információkkal együtt. A 300 fotót 2800-ból választották ki. A legrégibb fotó egy 1897-es iskolai csoportkép. A most megjelent képes könyv, egy Alsóőr ( Unterwart )történetéről kiadott sorozat része, melyben a falu ünnepei és mindennapjai, élők és már elhunyt alsóőriek arcai tűnnek fel.

Alsóőr (5)

A 82 esztendős Ernő bácsi a beszélgetés során sok emléket felidézett, bemutatta a tájszólást, ennek könnyű félre értelmezhetőségét, és még nótázni is hallhattuk.

Alsóőr (1)

Az idő rövidsége miatt csupán rövid ízelítőt kaphattunk a hely 20.századi történetéből.