Mi lett veled Szabadidőközpont ?

Mi lett veled szabadidőközpont ? Most hogy a Homok utca legsötétebb része hamarosan eltűnik, már csak egy hely csúfítja a környéket.

Ez pedig a valaha szebb időket látott fiatalok által több szempontból is kedvelt szabadidőközpont.

A nyolcvanas években öltözőkkel, mellékhelyiségekkel büfével, fixre épített színpaddal, és betonozott nézőtérrel kialakított létesítmény, kedvelt szórakozóhely, számos színvonalas koncert, kulturális rendezvény helyszíne volt.

Később e helyen volt a majális. E területen rendezték rendszeresen, húsvét hétfőn a Rallycross versenyeket. A kilencvenes években itt üzemelt a fiatalok nagy kedvence, a környék egyetlen, romantikus hangulatú, autós mozija.

A hely maga teljesen alkalmas volt e célra hiszen kiesett a lakóövezet azon részéből, ahol hangosságával zavaró lett volna, és mégis könnyen megközelíthető volt, nem esett távol a belvárostól. Ezt követően lassan de biztosan leépült a hely, mint rendezvények mint pedig az állagát illetően. Majálisok is elmaradtak, azaz más helyszínre kerültek át. Mára csak a roncsderbi futamok helyszínéül szolgál a hatalmas terület ami az épületek mögött terül el.

Az sem zavar senkit hogy ezekre a versenyekre külföldről, és az ország más tájairól is érkeznek versenyzők és nézők, akik megdöbbenve szembesülnek a pusztulatos állapotba került épület együttessel.

Ugyan a behajtást egy egy sorompóval lezárta a terület jelenlegi tulajdonosa a Szova Zrt. de az úton elhaladva is lehangoló látvány tárul elénk. Ha pedig jobban szemügyre vesszük még siralmasabb a helyzet. Igazi szégyenfoltja ez is városunknak. Vajon meddig kell ennek így kinézni, amúgy szépülő városunkban. Én is részt vettem itt rendezett koncerteken, majd később a mozi, a majális, és az autóverseny látogatója is voltam. Ezért többszörösen is fáj a szívem mikor erre járok.

A jelenlegi állapotáról a képekre kattintva látható egy képgaléria, akit pedig a hely fénykora is érdekel itt láthatja emlékül elkészített kis filmem.

Retro rock fesztivál Szombathely szabadidőközpont 1981

5 hozzászólás “Mi lett veled Szabadidőközpont ?” bejegyzéshez

 1. Ez jellemző Magyarországra: megépítünk, ünnepélyesen átadunk épületeket, de karban már nem tartja senki. Vigyázni nem vigyázunk rá! Sokkal drágább valamit felújítani, mint vigyázni rá és karbantartani. Az építtető is csak azt számolja, hogy van-e pénze megépíteni, de a rendszeres karbantartást nem számolja bele. Nem is alakíttatja általában úgy a tervet, hogy olcsóbb legyen a fenntartás. Közintézményeink levert falai, szétrugdalt ajtói stb.

 2. A “gondos” gazda SZOVA. Nem baj, lényeg a parkolásért befizetett pénz beszedése, büntetések,egyéb jövedelemforrások, csak kiadni ne kelljen semmire.

 3. Hát igen…
  Ez a hely valamikor Szombathely igazi koncerthelyszíne volt…
  Még a 90-es években is az LMS rockfesztiválok itt mentek.
  Akkor még a Sportház kezelésében volt a terültet, de a mai helyzet köszönhető a SZOVÁ-nak.
  Pár év és jöhet a dózer és majd valaki akárki akárkije fillérekért megveszi és milliószoros haszonnal elpasszolja.

 4. Hát igen. Ez valahogy tényleg így megy nálunk.
  Nem értem,amúgy miért nem lehet akkor teljesen felszámolni,esetleg részben felújítani vagy eladni értelmesebb célra.
  Megértem azt is,hogy jelenleg erre nincs igény,de tényleg siralmas.
  Amúgy a külföldiek már a határátkelőknél értékelik az ország helyzetét,állapotát,ha meglátják ott is mi a helyzet,szóval onnantól kezdve nem lepődnek meg semmin.
  Hát de ez van,ezt kell szeretnünk.

 5. Érdemes lett volna pár képet a Bmx pályáról is késziteni.
  Jo pár évvel ezelött rangos nemzetközi versenyek voltak ott.
  Most meg……..
  szégyen az egész

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.