Szakmák éjszakája 13 helyszínnel

„Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg” volt a jelmondata egy látványos sokakat megmozgató megyei programnak 2016. április 15-én.

IMG_4343
Vas megye hét városában, 13 oktatási intézmény, és a velük együttműködő vállalatok vettek részt, az első alkalommal megrendezett „Szakmák éjszakája” elnevezésű rendezvényen.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMG_4276

Az interaktív programok, bemutatók, egységesen 18 órakor kezdődtek, és a legkülönfélébb szakmákba adtak betekintést, de még ennél is többet, hiszen sok mindent ki is lehetett próbálni, ha kedvet kaptunk. Az érdeklődők felfedezhették a iskolák, műhelyek, üzemek máskor rejtett világát.

IMG_4290

Sajnos 22 óráig végigjárni nem lehetett ennyi helyszínt, hiszen egy egy iskola annyi érdekességgel szolgált, hogy az idő gyorsan repült. Így én is választottam egyet, és azt jártam alaposabban körbe. Így esett a választásom, Szombathelyen a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskolára, ahol már érkezéskor kellemes élményben volt részem, hiszen a vendéglátás alapjai már a bejáratnál érvényesültek, egy barátságos üdvözléssel, és invitálással.

IMG_4359

Belépve azonnal tájékoztatást kaptam az est programjairól. És hogy mi mindent láttam, próbáltam, kóstoltam, arról néhány gondolat, és sokkal több fotó meséljen.
Terülj, terülj asztalkám, avagy hogyan kell egy asztalt szépen megteríteni. A flambírozás rejtett titkai. Természetesen kóstolóval hitelesítve. Érdekes fűszerek, amik nem minden nap kerülnek kezünkbe. Most kóstolással azonosíthattuk őket, ismeretüket egy totóval bővíthettük.

IMG_4372

Vágd és edd !
Saját magunk próbálhattunk éles késekkel, szeletelőkkel ügyesen bánni, salátákat készíteni. Persze előbb, alaposan szemrevételeztük a nagyok hogyan csinálják ezt. Fonott kalács, torta díszek, figurák. Mindent ami ebbe a témába vág, itt megmutatták, és azonnal próbára tehette magát, aki úgy érezte gyúrna egy kicsit.

IMG_4418

De ez még csak töredéke volt a látnivalóknak, hiszen mélyebbre ásva magunk a szakmába, megtudhattuk mi lehet az a Muriália, hungarikumokat ismerhettünk, és kóstolhattunk meg.

IMG_4306

Bevételezhettünk termékeket, és elkalandozhattunk egy virtuális raktárban. Csomagolj, öltöztess, árazz! Ismerd meg mi mindenhez ért egy eladó. Vagy épp a logisztika útvesztőjében kalandozhattunk szélben, esőben, nehéz útviszonyok közt.

IMG_4370

A raklapos árú mozgatása pedig már csak hab volt a tortán, a tavaszi virágos utcán. Így telt a kereskedelmi és vendéglátó szakma bemutatása, a szakmák éjszakáján. Természetesen távozáskor ismét udvarias elköszönésben volt részem. Remélem ez a jó szokás a valóságos életbe is elkíséri majd az innen távozó tanulókat.

IMG_4398
Kellemes élményekben volt részem e napon, és bízom abban, hogy a több mint kettőszáz látogató is hasonló érzéssel távozott.