Kis huszárokat avattak a Vasi Skanzenben

Igazi csatatérré változott március 14-én Szombathelyen a Vasi Múzeumfalu területe.

DSCF0570
Nemzeti ünnepünket megelőző napon, látványos, kalandos, sok feladatot magában foglaló időtöltést, kis huszár avatót tartanak itt évek óta.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

DSCF0265

És bizony a kicsik közül már sokan, napok óta lázban égve várták e napot. Várták a feladatokat, a lovakat, a csatát, hogy ők maguk is felavatott huszárok lehessenek. A nap eljött és már kilenc óra után hatalmas csoportokban érkeztek a kicsik, szüleikkel, nagyszüleikkel. A nap fényesen sütött, a szél pedig minden lobogót munkára fogott. Ünnepélyes megnyitó után, zenés megemlékezés, majd a néptáncosok bemutatója következett.

DSCF0295

Ezek után pedig kezdetét vette a próbatételek sora. A kis táblácskán amit a gyerekek nyakukba akasztottak, láthattuk éppen melyik állomást látogatták meg, és a megadott feladatokat teljesítették e. A feladatok nagyon változatosak voltak ismét.

DSCF0361

Hogy csak néhányat említsek: éneklés, célba dobás, lövészet, zsákban futás, sütemény készítés, dobolás, kardozás, hordólovaglás.

DSCF0473

De ez a nap még ennél is több volt, hiszen rajzkiállítás, lovas bemutató, fegyverzet, és ruházat bemutató, korabeli elsősegélysátor, lovas, és pónilovas kocsikázás, tábori élet bemutatása, és valósághű csatározás is szórakoztatta az érkezőket.

DSCF0406

Aki pedig a megfelelő pontszámot összegyűjtötte, és megtanulta a huszárok köszönését, tisztelegni is tudott, azt felavatták kishuszárnak, és fejére tették a huszárcsákót.

DSCF0531

Így aztán csatlakozhatott a nagyok csapatához, hogy együtt űzzék ki a labancokat a falu területéről.

DSCF0628

Igazi tartalmas nap volt ez, sok kalanddal, hasznos információkkal, mindez játékos formában.

A képekre kattintva további fotók láthatók.