A Lovasíjász, díszbemutató, és közönségtalálkozó a Savaria Moziban

A film, amire a vártnál is nagyobb volt az érdeklődés 2016. február 24-én, Szombathelyen az Agora Savaria Filmszínházban. Bemutatták  A Lovasíjász című Magyar dokumentumfilmet.

IMG_0975

Az eredetileg 18 órára tervezett díszbemutatóra, egy pillanat alatt az összes jegy elkelt, így ezen a napon még egy vetítést beiktattak, egy korábbi időpontra.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMG_0952

Mindkét alkalommal találkozhatott a közönség a rendezővel, Kaszás Gézával, Dr. Obrusánszky Borbála történész – néprajzos – keletkutatóval, valamint a Bulcsu Hagyományőrző Egyesület tagjaival.

IMG_0964

Az ő közreműködésüknek köszönhetően a mozi aulájában fegyverzet, és viseletbemutató, és egy jurta is látható. A film előtt ugyanitt, egy témába vágó fotókiállítást is megtekinthettek az érdeklődők.

IMG_0922

IMG_0924
Kaszás Géza filmrendező dokumentumfilmje, Kassai Lajos munkásságát mutatja be, aki a Szent György Lovagrend tagjaként működtet nemzetközileg ismert lovasíjász iskolát, és sokszoros bajnok ebben a kategóriában.
Tanítását a világban mindenhol ismerik, Lovasíjászat című könyvét német és angol nyelvre is lefordították. 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntették ki.

IMG_0977
A film középpontjában az ember áll, akit az íj vitt a lovakhoz, és akit azok repítettek a lábbal és gondolattal bejárható világba. Betekinthettünk a lovasíjász mester életébe, az állatvilággal, és természettel való kapcsolatába, edzéseibe. Részleteket tekinthettünk meg a lovasíjászatra való felkészülésből, a követelményekből, és versenyekből is láthattunk jeleneteket. Mindezt elképesztően szép felvételeken, tájakon, és jeleneteken keresztül, csodaszép zenei aláfestéssel tálalva. A film megtekintése után, a rendezőtől érdekes kulisszatitkokat is megtudhattunk, valamint azt is, hogy a film készítése már 2012-ben elkezdődött, és még 2015-ben is forgattak hozzá jeleneteket.

IMG_0978

Azt is elárulta, hogy hosszú időbe telt, míg a jelenetekben szereplő állatok elfogadták azt ami körülöttük zajlik. Ezt pedig egyszerre tették meg, jól látható módon. Ilyen, és hasonló érdekességekre derült fény a kedd esti közönségtalálkozón.

A képekre kattintva további fotók láthatók.