Farsangi Rönkhúzás Táplánszentkereszten

Farsang időszakában szinte minden hétvégére jut egy egy vidám, látványos, jelmezes mulatság, őrizve a települések hagyományait. Most egy olyan településre látogattam el, február hatodikán, ahol a farsangi rönkhúzás hagyományait elevenítik fel immár hatodik alkalommal.

IMG_0362

Táplánszentkereszten eredendően a tél vidám elűzésének más hagyományai voltak, amit kicsit átformálva művel jelenleg a község népe, a környékbeliek nagy örömére.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMG_0325

Hiszen évről évre egyre többen érkeznek ide, hogy eltöltsenek egy kellemes délutánt, estét, éjszakát a különös maskarákba bújt népekkel, menyasszonnyal, vőlegénnyel, és azok pereputtyával egyetemben.

IMG_0513

A kora délutáni gyülekezés után, a már jól megszokott útvonalon, a Művelődés háztól indult a hatalmas szekérkerékre rögzített rönk, hogy körbejárva felszedje utasait, a fiatal házasulandókat. A falu több pontján is megállásra kényszerült a násznép, különböző okok miatt. Ki kellett csalogatni a fess vőlegényt, aki nagy igyekezetében felemás gumicsizmában jelent meg.

IMG_0396

Majd a hozzá illő takaros menyasszonyt is meg kellett keresni.
A gondok már akkor elkezdődtek mikor kiderült, hogy szüleik ugyan nagyon alkudoztak a fiatalokat illetően, de végül egy jó pályinkáér oda is adták féltve őrzött, jól nevelt fiukat. A leányt pedig egy gyalult deszkáért is szívesen házasságba lökték a szülők. És ettől a pillanattól már csak egyre érdekesebb események követték egymást, a történet kiteljesedéséig, a lyány rönkre emeléséig, és a házasság megkötéséig.

IMG_0526

Így például a templom árnyékában csilis ostyával áldozhattak a népek, majd kicsit odébb Hófehérke kínált szívélyesen bányavizet, és finom süteményeket.

IMG_0433

A helyi vendéglátó egység is megvendégelte a vonulókat, ahol már táncra is perdültek néhányan. Így ment ez végig a hosszú úton, szívtiszta jókedvvel, ízes nyalánkságokkal, finom borokkal, és még finomabb pályinkákkal.

IMG_0457

Nem véletlen hogy mire a leányt ki kellett kérni, felszabadultak a gátlások, így a tápláni bolond (os) lagzin már a felhőtlen jókedv volt az uralkodó.

A képekre kattintva további hangulatos pillanatokat láthatnak a rönkhúzásról.