„Japán babák világa” egy látványos kiállításon

Ismét Japán babák kiállításában gyönyörködhetünk Szombathelyen az Agora Gyermekek Házában, április 13-tól. a Magyar-Japán Baráti Társaság jóvoltából.

IMG_9652

A „Japán babák világa „ című kiállítás a Japán Alapítvány vándorkiállítása.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMG_9675

A kora délutáni, rendkívül igényes, részletgazdag, és látványos kiállítást Takács Balázs, a TDK Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Harangozó Marcell gitárjátéka pedig, épp illett ezekhez a kis „játékszerekhez”.

IMG_9728

Bár ezekhez a babákhoz most játékos szándékkal éppen nem szabadott nyúlni, de kerültek elő eredeti Japán fa ügyességi játékok, amikkel a rövid tárlatvezetés után igen szívesen játszottak a gyerekek. Érdekes volt a fiúk és lányok szétválása, a különböző játéktípusok irányába. A tárlat bemutatása Komura Yoko, Sugimori Eriko közreműködésével Japán nyelven, tolmács segítségével sokkal érdekesebbnek tűnt.

IMG_9740
Megtudhattunk sok érdekességet, köztük hogy a régmúlt hagyományokra visszanyúló babakészítés mind a mai napig nagy megbecsülésnek örvend Japánban. A babák dísztárgyként, megbecsülést kifejező ajándéktárgyként, és játékként is funkcionálnak. Korábban ártó szellemeket elűző misztikus funkciójuk is volt. A japán babák fából, papírból, textilből, vagy agyagból sokszínű technikák alkalmazásával készülnek.

IMG_9666
Legtöbb országban a babák a gyerekekkel, és játékkal asszociálódnak. Ezzel szemben Japánban a babák jelentős része kapcsolódik felnőttekhez, és inkább dekorációs, vagy spirituális jelentőségük van. Két fontos ünnep is van Japánban, amelyet a babáknak szentelnek. Az egyik a március 3-án tartott Hina Macuri, azaz Lányok Ünnepe, a másik pedig a május 5-i Tangono Szekku, vagy Fiúk Ünnepe azaz gyermeknap. A Hina nyingjók a szépséget, és kifinomultságot jelképezik, a Musa nyingjók, azaz harcos babák, a férfiasságot, bátorságot, és az erőt jelképezik.

IMG_9676

A kiállítás április 30-ig látható Gyermekek Háza első emeleti kiállító termében.

A képekre kattintva további fotók láthatók.