„Szekerembe kereket…” Néprajzi kiállítás Szombathelyen

Egy kiállítás-sorozat részeként nyílt tárlat, Szombathelyen az Agora – Gyermekek Házában, „Szekerembe kereket…” címmel.

IMG_7539
A néprajzi kiállítás témája ezúttal a közlekedés, és szállítás volt a vasi falvakban.
A látványban gazdag kiállítási anyag, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum gyűjteményéből került az intézmény első emeleti kiállítótermébe.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMG_7563
Február 19-én csütörtökön délután volt az „interaktív” kiállításmegnyitó, mely a Hangyaboly Népzenei Együttes muzsikájával kezdődött, majd rövid felvezető után, egy mozgalmas tárlatvezetésbe ment át, amit Dr. Horváth Sándor néprajzkutató prezentált, a már hasonló kiállításokról jól ismert stílusában.

IMG_7600

Így aztán alaposan átjárta az érdeklődőkkel a kiállítás szinte az összes zugát. Felidézte a régmúlt hangulatát, a mezítlábas gyermekkori sétálgatástól, a hosszú zarándokutakon, a széna, és vízhordáson át, a lovon, szekéren történő közlekedésig.

IMG_7630

Mindezeket a korabeli képeken, és valódi eszközökön mutatta be, akár felkapva egy egy kiállítási tárgyat. Persze gondoltak az érkező gyerekekre is, így volt egy kicsi hátsókert, ahová a kerítésen átmászva juthattak, és különböző feladatokat próbálhattak ki. Szénát rakhattak, cipelhettek háton kosárban, vagy épp ponyvában .

IMG_7666

De a fejre rakott kosárral is megpróbálhattak egy kis utat megtenni. Láthatóan ez ment legkevésbé.

IMG_7672
Végül egy utolsó szállítási eszköz is bemutatásra került, egy koporsó szállító eszköz. Meglepődve tapasztaltam, hogy ezt, a rajta lévő koporsóval nagyobb érdeklődés övezte a gyerekek részéről, mint például a sarokban „leparkolt” hatalmas szekér.

IMG_7673
A megnyitót stílusosan kis falatozás zárta, ahol süteményként, kis fonott koszorú került az asztalra, ami a fejen hordott kosár alatti fejkoszorút szimbolizálta.
A tárlat 2015 március 21-ig ingyenesen látogatható a Gyermekek Házában, ahol előzetes jelentkezés után, a kiállításhoz néprajzi, kézműves foglalkozások is kapcsolódnak óvodás és iskolás csoportok számára.

A képekre kattintva további fotók láthatók.