Katonai repülések Vas megyében (1944-1945), előadás a Savaria Múzeumban

A Múzeumbarát Egylet ez évi első programja igazán izgalmas témát boncolgatott az érdeklődőkkel 2015 január 28-án Szombathelyen a Savaria Múzeum előadótermében.

IMG_7040

KATONAI REPÜLÉS VAS MEGYEI VONATKOZÁSÚ ESEMÉNYEIRŐL (1944–1945) hallhattunk előadást, valamint megismerhettük az erről szóló könyvet, és az ehhez alapot adó kutatómunkát.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMG_7044

A könyvet, amiben elsőként egy személyes történet tárul fel: Horváth Ernő, egy átlagos fiú útja a sárvári hétköznapokból a híres „Puma” vadászrepülő-osztályhoz, valamint katonai pályafutásának részletei. Mindez a pilóta halálának 70. évfordulójára.

IMG_7060

Másodikként szélesebb perspektívára váltva egy egész város, Szombathely lakosságának az ellenséges repülőgépekkel történt találkozásai elevenednek meg: a vasi megyeszékhelyet ért légitámadásokat feldolgozó, ez év márciusában megjelenő monográfia forrásairól és a kutatás során feltárt újdonságokról számol be a szerző, Czirók Zoltán repüléstörténész.

IMG_7077

A könyv a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum gondozásában jelent meg a 2014. év végén.

IMG_7086A beszélgetés vezetője Mayer László levéltáros volt.

A Vasi Múzeumbarát Egylet a Szombathelyt ért légitámadások pusztításaira, áldozataira emlékezve nemsokára közreadja Czirók Zoltán repüléstörténész következő, „Tegnap istenítélet volt Szombathelyen” című kötetét. A márciusi könyvpremier előzeteseként szervezett találkozó közönsége bepillanthatott a történeti kutatómunka kulisszatitkaiba is ezen a délutánon.

A 2015. március 25-én, a Savaria Múzeumban bemutatásra kerülő kötet a helytörténet és repüléstörténet iránt érdeklődők mellett a diákok és minden szombathelyi kötődésű polgár számára izgalmas, újszerű olvasmánynak ígérkezik.

A képekre kattintva további fotók láthatók.