Üdvözlet az Adriáról

A Smidt Múzeumban nyílt újabb kiállítás május 22-én csütörtökön. Az Adria-kiállítássorozat következő rendezvényére, Üdvözlet az Adriáról! címet kapta.

IMG_1680

A kamarakiállítás a szombathelyiek tengerparti emlékeiből, fényképekből, képeslapokból, korabeli viseletekből, tárgyakból állt össze a „boldog békeidők” hangulatát idézte fel.

IMG_1673

A megnyitó igazán családias hangulatú volt, ami betudható egy apró tájékoztatási hibának. A korábban 17 órára hirdetett esemény egy órával eltolódott, egy másik hasonló esemény kezdési időpontja miatt. Erről viszont kevesen tudtak, így akik korábban érkeztek a valódi időpontra már távoztak is. A tengerparti hangulatot idéző tárlatot azonban mindenképpen megnézték. A tengertől távol élünk, de kincsei mégis évről évre visszacsalnak bennünket, hogy gyönyörködjünk szépségükben. Sokan indulnak nyáron útnak, és utaznak akár egész napokat is a hangulatért, a látványért. Persze ahogy rég, úgy mostanság sem térnek haza emléktárgyak, fotók ruhadarabok nélkül. Így majdan ezekből is lehet új kiállítás 50-100 év múlva.

IMG_1675

De most visszatérve a mai kiállításra ami egy cseppnyi időutazás, tengerparti hangokkal színesítve. Az Adria partjáról küldött képeslapokon az utazók körében ma is népszerű strandok, sétányok, tájak, családi fotók jelennek meg . A kedvelt tengerparti fürdőhelyek társasági életét, a családi nyaralások hangulatát szombathelyi polgárok korabeli viseleteivel, tárgyaival, fényképeivel idézték meg a tárlat szervezői, napernyőkkel, kalapokkal, fürdőruhákkal. Természetesen a matrózok, és a haditengerészet is előtérbe kerül egy egy kép, képeslap erejéig. A megnyitó után rövid tárlatvezetésre is sor került.

IMG_1701

A kiállítás 2014. Szeptember 30-ig látogatható.