Könyvbemutató, kiállítás, „Híres szombathelyi nők”

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelenő Híres szombathelyi nők könyvsorozat tizedik kötetének bemutatását, március 7-én egész napos Nőtörténeti konferencia előzte meg, a Savaria Múzeumban „Asszonybeszéd – Diskurzusok a nők történelemben, művészetekben és irodalomban betöltött szerepéről” címmel.

IMGP0011

A legújabb kötet Dr. Pető Ernőné Szegedy Georgina életét dolgozta fel.

A képekre kattintva további fotók láthatók.

IMGP0075

A könyv írója Kelbert Krisztina, aki a könyvbemutatót követő kiállítás kurátora is egyben. A kiállítás, a múzeum megújult dísztermében, méltó helye volt az eddig megjelent kiadványok kiállítási anyagainak bemutatására.

IMGP9992

A hatalmas tér dekoratív díszítéssel ünnepélyessé tette a rendezvényt. A huszárok jelenléte pedig utalt Szegedy Georgina életében nagy szerepet játszó, Vöröskeresztnél, és hadikórházban eltöltött időszakára.

IMGP0039

Szegedi Georgina életét már fiatal korában a segítésre, emberi életek megmentésére tette fel. Az egykori hadikórházban ami 447 férőhelyes volt fáradhatatlanul teljesítette feladatát, naponta végigjárta az összes kórtermet, megnézett minden beteget. Élete párját is itt találta meg, Pető Ernő, az ezredorvos személyében.

IMGP0040

Mindketten a segítés, jótékonykodás, és gyógyítás szándékával tevékenykedtek a háborús, és béke időszakban egyaránt. Hosszú évekig éltek, a ma is a kórház területén álló Pető villában. Gyógyításuk utolsó szakaszát Sárvárra helyezve folytatták, ahová egy hűséges nővér is követte őket. Hallhattuk prof. dr. Horváth Boldizsár beszámolójából.

IMGP0063

A könyvben régi fotókkal illusztrált történetek, leírások olvashatók

A képekre kattintva további fotók láthatók.