I. Sárkányhajó Fesztivál Szombathelyen

Igazán látványosra sikerült a Szombathelyen első alkalommal megrendezett Sárkányhajó fesztivál.

A fotókra kattintva nyitható a képgaléria.

Sárkányhajó fesztivál (73)
Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, viszonylag kevés sportképzettséget, és felkészülést, gyakorlást igénylő vízi sport elérkezett hozzánk is, a Dragon Aktív Kft., és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. jóvoltából. …

Ők szervezték ugyanis a két napos megmérettetést, amire szép számmal érkeztek csapat nevezések. Egy éve voltak már sárkányok a csótó vízén, de az úgynevezett próbaúszás volt a sárkányoknak, hogy megtudják megfelelő e a hely számukra, ha egy nagy verseny úszást szeretnének tartani. Akkor úgy tűnik bejött nekik a víz hőfoka, halállománya, mélysége, és a tó alakja is, mivel idén visszatértek egy hatalmas pancsolásra. A benevezett csapatoknak felkészítésen, és edző evezésen kellett részt venniük pénteken.

Sárkányhajó fesztivál (12)

Itt megtudhatták, hogy aggodalomra semmi okuk, hiszen a kb. 16 méter hosszú hajó nagyon stabil, szinte felboríthatatlan, elsüllyedni sem fog, esetleg bemerül a vízszint alá, ha sok vizet kanalaznának bele, de akkor sincs gond csupán az érzés olyan lehet, mint ha a tóba merített teli engedett fürdőkádban ülnének. Ez után a parton evezési gyakorlatokat végeztek, és ahogy említettem az elején, ennyi felkészüléssel már vízre is kelhettek a versenyzők. A többit már vízközelben, a gyakorlatban tanulhatták meg. Nos, hogy ez kinek mennyire sikerült, azt a szombati verseny eredménye mutatta meg. Szerencsésen alakult az időjárás, hisz mindkét napon kellemes szép, e sportnak való időjárás csalogatta a szabadba városunk lakóit. Reggel a polgármesteri megnyitó után, sárkányszentelés következett, ami hagyomány a sárkányhajózásban.

Sárkányhajó fesztivál (27)

A délelőtti időmérő futamokon többnyire az első bálozók, vagyis hajózók csaptak össze evezőikkel. Mindeközben a hajó elején a sárkány csak vigyorgott, mikor egy egy hatalmas evező csapással beterítették egymást a hajó utasai, akik ha minden rendben ment, tizenhatan voltak. Velük szemben helyezkedett el a dobos, aki az ütemet diktálta,mögöttük pedig a kormányos, aki a mindent kézben tartott. A táv pedig 200 méter volt.

Sárkányhajó fesztivál (89)

Persze a kezdőkön kívül részt vettek tapasztaltabb csapatok is. A sziget benépesült hamar, egyrészt a résztvevő csapatok tagjaival, másrészt a rengeteg érdeklődővel. Közben ételben, italban sem volt hiány. Ebédszünetben pihenhettek kicsit a vízi sárkányok, helyüket kisebb nagyobb sikerrel légi társaik vették át. Róluk annyit kell tudni, hogy igen kezes jószágok, csak nagyon kényesek. Soha semmi nem tetszik nekik. Ha a szél fúj, ha nem fúj, ha sok a fa, ha nagyon dombos, ha túl sík, szóval gazdáik mesélhetnének rengeteget kényességükről.

Sárkányhajó fesztivál (88)

Délután már a tét, a nagy lehetőség lebegett a bejutottak előtt. A győztes három csapat ugyanis részt vehet a nagy, nemzetközi versenyen, amit majd Szegeden rendeznek hamarosan. Késő délután volt már, mikor a 2000 méteres maratoni futam elrajtolt. Ez már igazán látványos volt, hiszen a tó körbe lett nyargalva több ízben is a sárkányokkal. Majd eredményhirdetés, koncertek és végül hastáncos szépségek szórakoztatták a versenyre érkezőket és kitartó szurkoló táboraikat.

Sárkányhajó fesztivál (96)
Végül hogy kik a legjobb sárkányszelídítők? A Weking Egyesület, Azzuro Security Kft, és a Tour de Dragon csapata.

A fotókra kattintva nyitható a képgaléria.