Virágzik a medvehagyma Táplánban

Fehéren virágzik a medvehagyma, a táplánszentkereszti kultúrház mögötti területen, ez annyit jelent ismét eljött a Medvehagyma-virágzás ünnepe.

A képekre kattintva látható a fotógaléria.

medvehagyma4

A Kulturális-gasztronómiai fesztivál helyszíne a Jókai Mór Művelődési Ház és a mellette kialakított parkos rész volt, immár ötödik alkalommal.

medvehagyma49
Délelőtt már 10 órától megkezdődtek a gyerekeknek tervezett kézműves foglalkozások, előkerültek a népi fajátékok, és kvízjáték is volt, természetesen a medvehagymáról. A terület, a kellemes napsütésben fokozatosan népesült be, épp úgy, mint az asztal, amire a medvehagymás ételek érkeztek elkészülésük sorrendjében.

medvehagyma50

A felnőtteket, érdekes előadás várta, természetgyógyászattal kapcsolatban, és a növény gyűjtésének szabályairól. Később az elmaradhatatlan Medvehagyma-séta következett, ahol az érdeklődők, fogyasztási mennyiségben szedegethettek a növényből is. Az ügyességi, játékos vetélkedőkbe a felnőttek is beneveztek, a jutalmazás sem maradt el. A régi visszatérő vendég, a medvehagyma medve, egész nap várta, hogy megdögönyözzék, és egy egy fotóra mellé, vagy rátelepedjenek.

medvehagyma67

E napon, de már délután került sor Pajor Zoltán Attila ”Így fejlődött a medvehagyma idén” című fotókiállításának megnyitójára, valamint színpadi, énekes, zenés, táncos, kulturális műsorra is. A különféle, íncsiklandozó finomságok népszerűek voltak, gyorsan fogytak, de délutánra újabb adagok érkeztek.

medvehagyma35

Ezen ételek asztalra kerülésük előtt, egy fotózáson is részt vettek, ugyanis a szervezők, egy medvehagymás ételekből összeállított receptkönyv kiadását tervezik hamarosan. A korábbi medvehagyma rablások és gyarló pusztító viselkedés miatt, a növény ideiglenes védelem alá került. Levelek szedése csak személyes szükségletre, egy-egy tőn három levél meghagyásával engedélyezett. Ezt megszegők természetvédelmi bírságra számíthatnak.
De miért is akarna valaki egy ilyen hangulatos, hagyományos rendezvényt büntetéssel zárni. Had növekedjen, és viruljon továbbra is a medvehagyma a megszokott, kedvelt helyén, Táplánszentkereszt vízpartos, árnyékos, zöld területén, ahol szeret élni.

A képekre kattintva látható a fotógaléria.