Hamarosan csak emlékeinkben él

Még néhány nap és már csak emlékeinkben fog élni a szombathelyi Kétrózsa köz, rossz híréről nevezetes negyede, a Homok utca vonalában.

A lakókat már jó ideje elköltöztették az alaposan lepusztított, igénytelen helyről, bizonyára kellemes belvárosi lakásokba. Amikor a parkerdő lakópark építése elkezdődött, a Homok utcai oldalt szépen rendbe is rakták, gondolom a látvány miatt, de teljesen felesleges pénzkidobás volt, hiszen a belső világ akkor is maradt a régi a lakóival együtt.

Most viszont elérkezett annak a sötét korszaknak a végleges eltüntetése, a házakat és minden melléképületet bontásra ítéltek. Hogy a helyét mi foglalja majd el még nem tudom, de bár mi is lesz ennél csak jobb lehet.

Végül ha valaki nem ismerte volna e helyet, érdekességként némi számadat, és történet a hivatalos oldalról. Fotók a helyszínen tartott sajtótájékoztatóról itt láthatók.

A 4098 négyzetméteres ingatlanon 3 épületben összesen 18 önkormányzati bérlakás található. A lakások alapterülete 24 – 48 négyzetméternyi. A lakások kiürítése, a bérlők/használók elhelyezése más ingatlanban 2011-ben fejeződött be. Gondot okozott, hogy rendszeresen hajléktalanok és önkényes beköltözők használták az épületeket. Az ingatlant folyamatosan rongálták. Ismeretlenek szemétlerakónak használták az udvarát.

Az elmúlt években a Sorok utcában és a Körmendi úton bontották le a városképet csúfító önkormányzati ingatlanokat. Ebben az évben Homok utcában folytatódik a szombathelyi városrehabilitáció.

A munkaterület átadása október végén megtörtént, a szegénytelep felszámolása a tereprendezéssel együtt jövő héten befejeződik.

A Homok utca 13. szám alatti ingatlanon található lakások egykoron a Mayer-féle téglagyár munkásai számára épültek 1920-ban. A levéltári adatok szerint a Homok utca 1925-ben kapta a nevét. 1952-től, az államosítástól működik bérlakásként, 1992-ben került az ingatlan önkormányzati tulajdonba.